В деня на детето – 1 юни, майки, чиито деца не са приети в детските ясли и градини в София, и хора, които ги подкрепят в каузата им, ще излязат на протест пред Столична общината. Членовете във фейсбук групата до момента са над 1100, като те се събраха само за няколко дни от създаването й.

Майките настояват за парични компенсации за неприетите в общинските заведения деца, в размер, вариращ на стойността за издръжката на приетите деца в различните възрастови групи под формата на ваучери на същата стойност за посещаване на частна ясла или детска градина.

Частни детски градини и ясли в София

Но не само и това, а и ясен план кога и какви детски заведения са планирани за строителство в София.

Организаторите на протеста питат защо не се приспособяват готови общински сгради и защо не се наема допълнителен персонал, така че при наличната база групите да са по-големи?

Децата ни са част от голям експеримент или какво ни коства изолацията

“3ащо вместо местата да се увеличават, в условията на огромен недостиг тази година бяха намалени с 1800? Защо 8000 деца остават без място, без компенсация, и как държавата и общината ще ги компенсират? Защо децата ни се теглят на „лотария“, и при равни други условия за едни деца държавата и общината плащат Х лева издръжка всеки месец, а за други – нищо? Нормално ли е публичен ресурс за деца да се разиграва на „тото-лото“?”.

Зад екипа на Детските градини стоят няколко много вдъхновени хора, които искат да направят деня ви по-информиран, по-весел, по-добър. -Контакт: info@detskitegradini.com