Tе са стълбове на мъдростта, чиито десетилетия опит трябва да ги направят най-добрите детегледачки. Но според ново проучване бабите и дядовците може по невнимание да застрашават внуците си, като се придържат към остарели митове за това как най-добре да лекуват домашни наранявания и да се отглеждат деца.

Не е необичайно младите родители с бебета и малки деца да получават много добронамерени съвети от бабата и дядото. И въпреки че някои от съветите са полезни, има някои глупости, които би било добре да пренебрегнем.

Но добронамереният съвет, било то погрешен, не винаги е повод за смях.

Всъщност три проучвания показват, че бабите и дядовците със своите остарели здравни практики и съвети, могат неволно да изложат внуците си на опасност.

„Когато бабите и дядовците се намесват, това може да бъде чудесно за внуците, но също така може да създаде предизвикателства по отношение на начина на живот, финансите и психическото и физическото здраве на родителите на детето“, казва старши изследовател Андрю Адесман, M.D. Д-р Адесман представи своите открития на срещата на педиатричните академични дружества в Сан Франциско през 2017 г.

Д-р Андрю Адесман от Детския медицински център Коен в Ню Йорк анкетира близо 700 баби и дядовци относно митовете за здравето и родителството и установи, че много от тях все още имат погрешни схващания за гледането на деца. Например 13 процента от бабите и дядовците все още вярват, че слагането на масло върху опарване може да излекува нараняването по-бързо, докато 61 процента вярват, че оставянето на раната отворена на въздух е по-добро от покриването й с превръзка.

Бабите и дядовците имат нужда от подкрепа и достъп до нова информация

Може да е лесно да се предположи, че тъй като бабите и дядовците вече са отгледали свои собствени деца, те притежават цялата мъдрост, от която се нуждаят в отглеждането на внуците си. Но истината е, че има някои области, в които дори бабите и дядовците трябва да получат актуална информация относно това кое е безопасно и кое не.

Един от най-плашещите примери за баби и дядовци, които не са запознати с най-новата информация за здравето и безопасността на децата, е, че те не винаги знаят, че бебетата трябва да спят по гръб, а не по корем, за да се намали рискът от внезапна детска смърт синдром (SIDS).

Помислете също, че д-р Адесман установи в своето проучване, че 44% от 636 анкетирани баби и дядовци вярват, че „ледените бани са добър начин за сваляне на много висока температура“. Сега знаем, че ледените бани могат да причинят треперене и хипотермия, хладката вода е много по-безопасна. Но това не означава, че бабите и дядовците на вашите деца не могат безопасно да се грижат за децата ви.

Въпреки че бабите и дядовците може да имат опит в отглеждането на деца, някои важни неща са се променили през последните 20-30 години.

Според данни на Бюрото за преброяване на населението на САЩ 7 милиона баби и дядовци живеят с внуци под 18-годишна възраст, а огромните 2,3 милиона от тези баби и дядовци са влезли в ролята на родител, за да посрещнат основните нужди на внуците си. Много повече баби и дядовци редовно помагат в грижите за децата. И е важно да се признае колко много се е променило, откакто тези баби и дядовци са отгледали собствените си деца.

Всичко опира до достъп до информация, подкрепа и желание за учене.

Бабите и дядовците могат бързо да се информират, когато става дума за най-новата информация за здравето и безопасността, с правилните ресурси. Например в някои градове болници и други обществени центрове са започнали да предлагат курсове за грижи за баби и дядовци. Педиатърът на вашето дете също може да бъде източник на полезна информация за баба и дядо, които искат да поемат по-активна роля в грижите за детето.

Какъв е семейният живот, когато баба е „мама“

В случаите, когато бабите и дядовците са поели основната роля на грижи за своите внуци, подкрепата е жизненоважна: „Мисля, че педиатрите също трябва да оценят не само здравето и благосъстоянието на детето, но наистина да попитат за физическото и социалното здраве на бабата и дядото. което е поело отговорността и за отглеждането на това дете. Защото въпреки че бабите и дядовците често са избирали да поемат тази роля, това не е нещо, което са планирали и може да представлява предизвикателство в много области. Много баби и дядовци се справят с предизвикателството, но може идват с определени разходи”, казва д-р Адесман.

Изследванията са доказали, че бабите и дядовците имат положителен ефект върху живота на децата, от това да предоставят емоционална подкрепа до това да бъдат другар в игрите по начини, за които родителите често нямат време.

detskitegradini.com
Зад екипа на Детските градини стоят няколко много вдъхновени хора, които искат да направят деня ви по-информиран, по-весел, по-добър. -Контакт: info@detskitegradini.com