Фондация „За храната“ организира за пореден път кампанията „Революция в храненето“. Темата тази година е „Хранителни алергии и непоносимости“. Инициативата ще събере доброволци, които да организират кулинарни работилници в своите детски градини или училища на 12 и 13 май 2023 г., за да научат децата нагледно какво е правилно и балансирано хранене, кои храни могат да причинят алергии и непоносимости, как да се отнасят със свои връстници, които не могат да консумират определени храни.

До 4 май всеки родител, учител в детска градина или училище, ръководител на кръжок в читалище може да се регистрира като доброволец в кампанията на сайта https://www.zahranata.org.

Всеки може да организира група от деца, с които да проведе кулинарна работилничка в детската градина, в класната стая, в кафене, ресторант, ферма, детски клуб и прочие, както и да осигури продукти за приготвяне на рецептите. В деня на кулинарната работилничка всеки доброволец ще има достъп до презентация и информация по темата както и здравословни рецепти от фондация „За храната“.

Тази година целта е работилницата да достигне до 10 000 деца. През 2019 г. 600 доброволци успяват да организират кулинарни работилнички за над 8000 деца в 60 населени места на територията на България.

По данни на Европейската федерация на асоциациите на пациенти с алергии и заболявания на дихателните пътища (EFA) oт 2019 г. в Европейския съюз около 3,5 милиона души на възраст под 25 години страдат от хранителни алергии и непоносимости.
От фондация „За храната“ отчитат, че липсват цялостна държавна политика и конкретни указания – наредба и специален рецептурник, които да регламентират храненето на деца със специални хранителни потребности.

Катерина Ковачева
Нашият главен редактор балансира между полезно съдържание за детските политики, споделяне на иновативни практики, гостуване на специалисти и репортажи по значими за децата теми. Следи за всякакви нередности в детските ясли и градини, споделя сигнали от родители и е нащрек за нарушени права на децата.