Фондация „За храната“ организира за пореден път кампанията „Революция в храненето“. Темата тази година е „Хранителни алергии и непоносимости“. Инициативата ще събере доброволци, които да организират кулинарни работилници в своите детски градини или училища на 12 и 13 май 2023 г., за да научат децата нагледно какво е правилно и балансирано хранене, кои храни могат да причинят алергии и непоносимости, как да се отнасят със свои връстници, които не могат да консумират определени храни.

До 4 май всеки родител, учител в детска градина или училище, ръководител на кръжок в читалище може да се регистрира като доброволец в кампанията на сайта https://www.zahranata.org.

Всеки може да организира група от деца, с които да проведе кулинарна работилничка в детската градина, в класната стая, в кафене, ресторант, ферма, детски клуб и прочие, както и да осигури продукти за приготвяне на рецептите. В деня на кулинарната работилничка всеки доброволец ще има достъп до презентация и информация по темата както и здравословни рецепти от фондация „За храната“.

Тази година целта е работилницата да достигне до 10 000 деца. През 2019 г. 600 доброволци успяват да организират кулинарни работилнички за над 8000 деца в 60 населени места на територията на България.

По данни на Европейската федерация на асоциациите на пациенти с алергии и заболявания на дихателните пътища (EFA) oт 2019 г. в Европейския съюз около 3,5 милиона души на възраст под 25 години страдат от хранителни алергии и непоносимости.
От фондация „За храната“ отчитат, че липсват цялостна държавна политика и конкретни указания – наредба и специален рецептурник, които да регламентират храненето на деца със специални хранителни потребности.

Нашият главен редактор балансира между полезно съдържание за детските политики, споделяне на иновативни практики, гостуване на специалисти и репортажи по значими за децата теми. Следи за всякакви нередности в детските ясли и градини, споделя сигнали от родители и е нащрек за нарушени права на децата.