На фона на продължаващата криза, разгръщаща се в Украйна, родителите се затрудняват да обяснят на децата си какво се случва в страната им и защо.

Кира Рудик, член на украинския парламент и лидер на партия „Глас“, в интервю за CNN описа сърцераздирателната „игра с костенурки“, която помага на децата в Украйна да знаят какво да правят по време на тези атаки.

„Най-сложното нещо е да обясниш на децата какво се случва. Така че измислихме тази малка игра, която се нарича игра на костенурките, за да им обясним как да действат по време на атаките“, каза Рудик.

Миa – украинското бебе, което даде надежда и любов в метрото в Киев

„Лягаш по корем, затваряш ушите си с ръце и така се преструваш, че си костенурка. И днес доста пъти трябваше да се преструваме, че сме костенурки“, споделя още Рудик.

Тези тренировки често се демонстрираха в анимационни филми от герой на име Костенурката Берт.

Деца са убити. Деца са ранени. Те са дълбоко травмирани от насилието навсякъде около тях. Стотици хиляди семейства напускат страната, а някои деца се налага да си кажат сбогом с бащите си, които са задължени да се включат като войски в защита на страната. Всичко това се отразява изключително пагубно на психиката им.

Зад екипа на Детските градини стоят няколко много вдъхновени хора, които искат да направят деня ви по-информиран, по-весел, по-добър. -Контакт: info@detskitegradini.com