Родители отново излизат на протест заради липсата на места в детските ясли и градини. Организаторите зад “Граждански протест против липсата на общински детски ясли и градини“ показаха недоволството си пред Столична община на 1-ви юни, но исканията им не бяха изпълнени от Столична община, въпреки множеството срещи, които се проведоха. Заради това, този път те ще се позиционират пред Министерски съвет на 14 юни (неделя) от 17:30 ч. до 19:00 ч.

Една от идеите, за да потушат от Столична община протеста, бе промяната в двете наредби, които да позволят детски ясли и градини да се строят на партерните етажи, но никой не уточни дали те ще са общински или частни, както също ние писахме, идеята все още не е узряла и е хаотично представена.

Отделно в доклад на Столична община бе посочено, че персоналът на детските ясли и градини в София е достатъчен, заради това има капацитет за работа с по-голям брой деца в група, въпреки че в много градини те вече достигат 30.

Данните след второ класиране в детските ясли и градини в София показват, че 9406 са чакащите деца за място в детските заведения, а за родителите на тези деца алтернативата е само частна градина, която излиза около 6000 лева на година. Но в по-големите квартали места липсват и в частните заведения. Това принуждава много майки да останат да отглеждат децата си вкъщи, вместо да се върнат на работа.

Остава налице искането за ваучери за неприетите деца в яслите и детските градини, за които Столична община все още не е показала категоричната си позиция.

Зад екипа на Детските градини стоят няколко много вдъхновени хора, които искат да направят деня ви по-информиран, по-весел, по-добър. -Контакт: info@detskitegradini.com