Само за последната седмица инфектираните са над 1000

Рязък скок в броя на случаите на варицела у нас, отчитат здравните власти. Само за последната седмица инфектираните са над 1000, съобщи bTV.

Преди месец 11-годишната племенница на Анна се разболява от варицела. Лелята поема грижите за детето, защото в дома ѝ всички са преболедували инфекцията, за разлика от новороденото братче на племенницата ѝ.

 
Случаите на варицела у нас тази година са над 23 хиляди – при малко над 5400 през 2021 г. Скокът на инфектираните се отчита и в столицата, където има 228 болни само за седмица.

Тревога! Рязък скок на случаите на варицела в България

Снимка: btvnovinite.bg
 

Скокът на случаите е типичен за сезона, казват лекарите. Според тях високият брой заразени в момента не е пик, а по-скоро връщане на нивата на заболеваемост отпреди COVID пандемията.

„При децата е типична среднотежка форма, която се лекува само вкъщи. Възрастните хора се хоспитализират, защото при тях протича по-тежко“, казва д-р Росица Чипева.

Лекарката предупреждава, че е мит теорията, че децата с шарка не бива да се къпят – това по-скоро крие рискове. Варицелата е и сред най-заразните инфекции – 90% от контактувалите с болен също се заразяват.


Ваксина има, но у нас тя е пожелателна. Според докторите тя трябва категорично да се сложи в редовния имунизационен календар.

Зад екипа на Детските градини стоят няколко много вдъхновени хора, които искат да направят деня ви по-информиран, по-весел, по-добър. -Контакт: info@detskitegradini.com