Всички млечни продукти, които се предлагат в детските градини и училищните столове задължително трябва да са произведени по Български държавен стандарт. Това предвижда наредба за специфичните изисквания към безопасността и качеството на храните за децата, която влиза в сила от събота 13 февруари. Айрянът за децата трябва да е само от кисело мляко и вода без добавка на сол.

Биохрани, произведени по европейските регламенти, също ще могат да бъдат предлагани в детските и училищните заведения, предвижда наредбата.

В менюто на децата може да се предлага охладена или замразена риба. Допустимо е децата да получават мляно месо и лютеница, обаче само ако са направени по браншовите стандарти.

Какво готвят на децата в детските градини по новия рецептурник

Според новата наредба храните, приготвени за децата, не трябва да съдържат консерванти, оцветители и подсладители.

С документ, удостоверяващ произхода на храната и нейната безопасност, ще трябва да бъдат придружавани всички закуски и други продукти, предлагани в детските заведения, училищните столове и обектите за търговия на дребно на територията им.

За предварително опакованите храни за децата и учениците се изисква опаковката, предпазваща съдържанието от външно замърсяване и да не променя органолептичните характеристики на храната и да не е с нарушена цялост.

Друго важно условие, записано в проекта на наредбата, е недопускането на децата и учениците да се предлагат пресни плодове и зеленчуци, с остатъчни количества пестициди и химични замърсители над максимално допустимите стойности, а също така и храни, съдържащи, съставени или произведени от генетично модифицирани организми или продукти, обработени с йонизиращи лъчения.

На децата и учениците ще се разрешава предлагането само на краве масло, слънчогледово масло и зехтин.

Няма да се позволяват храни, съдържащи хидрогенирани и частично хидрогенирани растителни мазнини или растителни мазнини, за които на етикета не е посочен видът на преработката им.

Пълнозърнестият хляб пък трябва да е без оцветители. Същото изискване важи и за хлебните, макаронените, тестените изделия и овесените ядки.

Зад екипа на Детските градини стоят няколко много вдъхновени хора, които искат да направят деня ви по-информиран, по-весел, по-добър. -Контакт: info@detskitegradini.com