Играчки, съдържащи канцерогенни вещества се продават в магазините. Това е показала проверка на Европейската комисия, сочи публикуваният є доклад по програма CASP за Координираните дейности за осигуряване на безопасността на продуктите с цел Защита на потребителите в Европа.

Изпитванията са извършени в акредитирани лаборатории в държавите-членки на Европейския съюз, като е бил извършен преглед за нитрозамини в детските играчки, безопасност на домашно оборудване за игри на открито, бебешки легла тип гнездо, бебешки кошчета, спални чували, кабели, малки кухненски готварски уреди и детски седалки за автомобил. Специално внимание е било отделено на онлайн продажбите на бижута, които могат да съдържат опасни метали.


Историите зад най-популярните детски лица, използвани за мемета

Според общите резултати от изпитванията на 686 проби от продукти в седемте категории, 355 от 507-те изпитани продукта не отговарят на поне едно от изискванията, посочени в плановете за изпитване. От тях 30 продукта са оценени като представляващи сериозен риск, 47 – с висок риск, 26 – със среден риск и 148 – с нисък риск.

Общите резултати от проучването показват, че 70% от проби не отговарят на изискванията, а 30% от проби отговарят на изискванията.

При детските играчки са изследвани 220 проби от балони, бои за рисуване с пръсти и гумени играчки. В 80% от тях са открити нитрозамини, които са канцерогенни химични съединения и могат да бъдат опасни, особено ако присъстват в играчки за малки деца, обясняват експертите.

Тъй като много родители купуват катерушки, люлки и къщи за игра за децата си е от съществено значение да се купува оборудване за игри, което отговаря на изискванията на ЕС за безопасност. Затова инспекторите са тествали 61 проби на стоки за игра на открито. При 79% от тях се оказва, че не отговарят на изискванията за безопасност.

Само 20 на сто от интерактивните играчки за деца са безопасни, показва още изследването. В същото време използването им и неправилното им сглобяване и монтиране представляват рискове за децата при игра, като заклещване, удушаване, изкълчване или падане от оборудването.

Сериозни нарушения са открити и в бебешките легла тип гнездо, бебешките кошари и спалните чували В категорията – 97% от пробите не отговарят на изискванията, а едва 3% са безопасни. Не се спазват правилата и при детските столчета за кола, които са задължителни в почти цяла Европа. Проверката обаче е показала, чe от анализирани 7 продук­та, 43% отговарят на изискванията, а 57% – не.

Зад екипа на Детските градини стоят няколко много вдъхновени хора, които искат да направят деня ви по-информиран, по-весел, по-добър. -Контакт: info@detskitegradini.com