От всички 24 самостоятелни детски ясли в София, само 3 остават без камери за наблюдение, споделиха от дирекция “Здравеопазване” на Столична община по повод допълнителните инвестиции в размер на общо 500 хил. лв. от страна на общината. С част от средствата е закупено медицинско и кухненско оборудване за един от общинските Комплекси за детско хранене. Предвижда се монтаж на системи за видеонаблюдение в 7 детски заведения, след като родителите вече са заявили съгласие за това.

За да се оптимизират възможностите за енергийна ефективност, в други две ясли ще бъдат монтирани климатици на обща стойност над 36 хил. лв. Така ръководството на съответното детско заведение ще има алтернатива да избира, според цената на енергоносителите през следващите месеци.

За да се поддържа необходимата температура в помещенията на СДЯ №70 в кв. “Орландовци” са необходими по 38 тона мазут средногодишно, което в момента струва около 114 000 лв. Освен това мазутът е гориво, което замърсява околната среда. С ползването на климатици на ток в детската ясла ще могат да се намалят отделяните вредни емисии в атмосферата, а и да се плащат по-ниски сметки за отопление.

В 66 СДЯ в “Овча купел” за отопление годишно са необходими по 16 176 кубични метра газ, чиято цена се увеличи многократно през изминалите месеци. С монтирането на климатици в сградата, този зимен сезон ръководството на яслата вече ще може да избира дали да ползва природен газ или електричество за отопление на яслата. Друга част от средствата са инвестирани в ремонтни работи и подмяна на покриви в някои ясли и комплекси за детско хранене.

detskitegradini.com
Зад екипа на Детските градини стоят няколко много вдъхновени хора, които искат да направят деня ви по-информиран, по-весел, по-добър. -Контакт: info@detskitegradini.com