Детските ясли и градини за момента няма да бъдат затваряни, ще се работи със сборни групи при засилени мерки за контрол, но въпреки това от общината насърчават тези, които имат възможност да организират надомното гледане на децата.

Деца на родители или близки под карантина заради новия вирус е абсолютно недопустимо да бъдат водени на градина или ясла.

На въпроса дали извънредното положение не означаваше точно това – спиране на яслите и детските градини, той отговори, че ако националният щаб реши, ще затворим и детските градини в София.

Според заместник кмета на София Тодор Чобанов са постъпили много запитвания дали в момента трябва да се издават контактни документи за посещаването на детските заведения. Отговорът им е, че във връзка с усложнената обстановка, разпространението на грип, остри респираторни заболявания и възможни случаи на COVID-19 и въвеждането на извънредно положение в страната, се преустановява изискването за представяне на всякакъв вид бележки от родителите, включително медицинска бележка за липса на контакт със заразно болни.

“Информираме ви, че до второ нареждане се спира изискването на всички видове документи, свързани с присъствието или отсъствието на децата” .

“Налага се да ограничите максимално социалните контакти на децата, включително и в кварталните градинки, детски клубове, парти центрове, спортни школи и т.н. За последните ще бъде издадена заповед за временно прекратяване на дейността”, каза зам. – кмета.

Училищата ще останат затворени за още една седмица.

Зад екипа на Детските градини стоят няколко много вдъхновени хора, които искат да направят деня ви по-информиран, по-весел, по-добър. -Контакт: info@detskitegradini.com