Здравейте, любознателни родители! Днес педиатрите от PedMed ще ни споделят седем от най-често задаваните въпроси, които родителите на малките пациенти задават ежедневно.

Как да се справим с температурата? Не спада вече половин час. Помощ! Кога да потърсим лекар?

Първо, мили родители, нека Ви успокоим, че повишената температурата не е нещо страшно. Това е най-естествената аларма на организма, която ни съобщава, че нещо нередно се случва с него. Или по- просто казано, детето се разболява. Покачването на температурата е естествен защитен механизъм, необходим на тялото ни да се предпази от вируси и бактерии. Съвет, който най- вероятно често сте чували е, че температуропонижаващи медикаменти се дават, когато температурата е достигнала стойности 38,5 гр.

Преди това препоръчваме т. нар. физикални методи – събличане на детето, хладни компреси, прием на много течности. Обикновено
изборът на първи медикамент е Парацетамол или Ибупрофен. Независимо от търговското наименование на продукта, важно условие за правилна употреба е да се спазва точната дозировка спрямо възрастта и килограмите на детето, като препоръчителния прием за денонощие е 3-4 пъти. На пазара има и ректални форми, които са предпочитани при бебета и малки деца. Важно е да дадем време на
лекарството да подейства. Меренето на температура през 15 минути няма да я свали по-бързо. Ефект може да очакваме в рамките на първия час. Медикаментите може да се редуват, като е важно да имат отстояние помежду си 4-6 часа. При деца с температура над 39 градуса, неповлияваща се от гореизброените медикаменти и при липса на алергични прояви, може да дадем Аналгин в подходяща за възрастта форма след консултация с педиатър. Това не се отнася за деца с история за гърчове при температура. При тях започваме да даваме медикаменти при по-ниски стойности.

Кога да потърсите лекарска помощ?

Когато температура задържа високи стойности повече от 3 дни, не се повлиява или спада трудно, независимо от дадените в
правилна дозировка медикаменти, когато детето е отпуснато, дехидратирано, отказва прием на течности.

Логопедът Александър Кърджев: Първото нещо, на което уча “невербални деца”, е да сочат с пръст

Детето постоянно е със сополи и го връщат от детска градина. Нормално ли е да боледува толкова често?

Най-честите заболявания при децата засягат дихателната система. Посещавайки детски заведение малчуганите се срещат с едно огромно разнообразие от техни причинители. Когато боледуват почти всеки месец те създават тревога и дори паника у
родителите си. Задавайки си въпроса колко често е нормално да боледува едно дете, установяваме че не винаги тази тревога е нужна. Какво точно се крие зад така често използвания термин ,,често боледуващо дете”? Обикновено децата се пускат в ясли и
градини след като са навършили 1 година. Този период съвпада и с периода, в който те изграждат своя имунитет чрез среща с вируси и бактерии. Това неизменно е свързано с по-голяма склонност и честота на боледуване. До навършване на 3 години детето е
приемливо да боледува дори до 8 пъти годишно. След това, разбира се, боледуванията трябва да стават все по-редки. А колкото до връщането от страна на детската градина на дете с хрема -има много спорове. Това, което трябва да се изясни е, че още преди появата на хремата у детето то е било разпространител поне 2 дни. Тоест другите деца от групата вече също са се срещнали с причинителя.

В този случай спирането на децата от детска градина не е напълно оправдано.


Детето поддържа вече няколко дни температура. Хремата стана гъста и зелена. Не е ли време вече за антибиотик?

Хремата е най-честото оплакване на родителите и най-чест проблем при децата. За съжаление се оказва и най- трудна за лечение. Сама по себе си , хремата и сополите не са страшни, но създават дискомфорт за детето и родителите. Често задаван въпрос е дали е време да се започне антибиотик, след като сте използвали всички видове капки за нос, редовно промивате носа и правите инхалации, но ефект няма.

Отговорът е НЕ! Зелените сополи не са индикация за започване на антибиотично лечение.

Важно е да знаете, че честото и необосновано лечение с антибиотик вреди повече на вашето дете. Започването на антибиотично лечение е отговорно решение, което се взима само от лекар. Трябва да се съобразят много фактори- давност на заболяването, общо състояние на детето, протрахиране на инфекция, изолиране на микробиологични причинители и не на последно място- лабораторна информация за тежест на заболяването.

Детето започва да се разболява. Как можем да го пресечем?

Истината, мили родители е, че не съществува вълшебно сиропче, спиращо всяка една инфекция в първите часове или дни. Всяко едно заболяване, независимо дали е банална хрема или по- сериозна инфекция на долните дихателни пътища, му е необходимо време да започне, да се развие и съответно да се излекува за различен период от време. Може да помогнем на детето по-лесно и леко да премине през тези периоди на боледуване, като осигурим една здравословна среда около него, естествено повишим неговия имунитет- закаляване, игри навън, качествена и разнообразна храна, много плодове и зеленчуци. Това е най доказания метод във
времето за създаване на здрава имунна система и съответно по-леко боледуване. В есенно-зимния сезон може да се добавят витамини за укрепване на имунитета.

Как да изградим здравословни хранителни навици в ранна детска възраст

Колко време да го задържа вкъщи и кога пак мога да го пусна в детската градина/училището?

Средната продължителност на едно лечение е в рамките на 5-10 дни, в зависимост от вида и тежестта на инфекцията. Съветваме родителите да задържат децата си вкъщи поне 3-5 дни след приключване на лечението. Важно е детето да се чувства в
добър тонус, да се върне към нормалния си ритъм на живот, активност и хранене.

Страшно ли е това, докторе?

Най-честите оплаквания, с които децата идват при педиатрите са температурата, хремата и кашлицата, стомашно-чревните разстройства. Често, когато родителите нямат много опит или когато детето не е боледувало до момента, тези състояния
могат да изглеждат плашещи, но не се притеснявайте, те бързо отшумяват. Колкото по-малко е детето, толкова по-незрял е неговия организъм, и толкова по-остро то реагира на баналните заболявания. Затова често при малките деца и особено новородените, въпреки, че състоянието не е “страшно” е важно да се изключат сериозни заболявания, поради което често се провеждат лабораторни изследвания или детето се поставя под лекарско наблюдение. Разбира се, има и по-сериозни заболявания, от които и ние педиатрите се страхуваме, но за радост те са доста редки.

Бебето е много неспокойно от няколко дни. Какво да правя?

Има многo причини, които водят до неспокойствие при децата. Една от честите причини, които карат родителите да си задават въпроса ‚‘‘Какво да правя? НЕ СПИРА да плаче!‘‘ са именно коликите. Това което може да направите е масаж на корема на детето, топли бани, да го вземете на ръце , да му създадете оптимален дневен режим. Важно е да знаете, че това е етап и той преминава.

Друга причина може да бъде запушеният нос. Новородените и по-малките деца дишат главно през носа, затова когато е запушен те не могат да дишат спокойно и това ги кара да се събуждат постоянно и да плачат.

Правилно ли се развива детето и кога да потърсим консултация с детски рехабилитатор?

Никненето на зъби е друга причина за неспокойствие при децата. При някои от тях периодът преминава значително леко, при други не толкова. Обикновено започва около шестия месец, но може да започне и малко по-рано или значително по-късно.

Препоръчваме използването на гризалки и чесалки, както и болкоуспокояващи гелове, пасти, балсами, които се прилагат локално чрез масаж на венците. Пълната пелена на детето също може да е причина за плач и неспокойствие, така че редовно проследяване и смяна ще спести дискомфорта както на Вас, така и на детето.

Често бебетата са неспокойни и поради чувство на сърбеж. Имайте предвид, че понякога сърбеж може да причини и материята на дрехите и спалното бельо, както и перилния препарат, с който ги перете. Не на последно място трябва да се спомене и храненето на детето. В първите дни и месеци от живота му то се храни през около 3 часа, но в динамика на израстването неговите нужди се променят, храненията стават през по-голям интервал от време и именно този преходен период може да е причина за промяна в емоционалните състояния на детето.

PedMed е платформа, която можете да откриете в социалните мрежи Instagram и Facebook. Страницата е създадена е от 7 млади ентусиазирани лекари, работещи в сферата на педиатрията, с основната задача да дава препоръки за правилния начин на отглеждане на детето и да информира родителите за най-често срещаните заболявания при малките пациенти. Основна цел на лекарите от PedMed e да дадат научно обосновани съвети за правилното отглеждане на най-малките.

Зад екипа на Детските градини стоят няколко много вдъхновени хора, които искат да направят деня ви по-информиран, по-весел, по-добър. -Контакт: info@detskitegradini.com