Как да създадем сензорна стая за детето ни, което страда от аутизъм или разстройство на сензорната обработка?

Сензорната обработка засяга начина, по който нервната система интерпретира сензорните сигнали и ги превръща в подходящи физически реакции. При някои деца се откриват нарушения на сензорната обработка, което води до определени затруднения при справянето с всекидневните задачи. Това може да накара някои хора да бъдат свръхчувствителни към стимули, а при други може да ги направи недостатъчно чувствителни. Може да засегне едно или много сетива. Но, за да се тренира мозъкът да подобри сензорната обработка, специалистите препоръчват използването на различни дейности, които ще изредим в статията. 

Чрез използването на сензорна стая, пълна с игри и занимания, можете да помогнете на детето да изследва различни картини, звуци, вкусове, текстури и форми в безопасна среда. Повтарящата се експозиция помага да се подобри нивото на толерантност на детето към нещата, които смята за трудни, което от своя страна помага то да се чувства по-уверено в реални ситуации.

Имайте предвид индивидуалните нужди на вашето дете

Вероятно сте забелязали, че повечето терапевтични клиники за деца със сензорни нарушения имат едно и също оборудване за сензорни стаи – люлки, батути, топки и т.н., но вместо да наблягате на оборудването, които всички центрове използват, фокусирайте се само върху областите, с които детето ви се бори и не се справя добре и набавете продукти и играчки за усъвършенстването на тези специфични нужди.

Намерете подходящото място във вашия дом

Създаването на сензорна стая у дома може да бъде предизвикателство за тези, които живеят в тесни помещения и ще изисква малко креативност. Вместо да посвещавате цяла стая на сензорните нужди на детето си, може да се наложи да споделите пространството в хола или спалнята. Може дори да помислите да превърнете гаража си в терапевтична зала за детето с аутизъм или разстройство на сензорната обработка. Какъвто и вариант да решите да изберете, не забравяйте да изберете зона, която е тиха и без разсейване, която е добре проветрена и която можете да затъмните, ако е необходимо.

Намерете и кът за успокоение

Когато се опитвате да увеличите толерантността на детето си към определени сензорни стимули, важно е детето да има място, където да се оттегли, когато се почувства претоварено. А ако детето ви се нуждае от по-тъмно, по-лично пространство, малка палатка в стаята може да бъде точно опцията, която търсите.

Ето 6 идеи за оборудване за сензорни стаи и активности, които ще помогнат на вашето дете да навакса в сензорните активности:

Жилетки с тежести

Тези жилетки с тежвсти доказано успокояват детето с аутизъм или със сензорни разстройства и му позволяват да се съсредоточи и да избегне хиперактвността. Използването на телесна жилетка върху дете със сензорно разстройство или аутизъм може да помогне за успокояване на детето, като промени начина, по който тялото му възприема и интерпретира входящата сензорна информация. Жилетката осигурява постоянно, дълбоко налягане на торса, което позволява на детето да разбере къде е тялото му в пространството.Много деца казват, че теглото на жилетката имитирало това на дълбока прегръдка, което може да бъде изключително полезно за деца с проприоцептивна дисфункция.

Сензорен чувал

Сензорните чували са една от любимите идеи на стотици родители за оборудване за сензорни стаи за децa и дългогодишен фаворит на ерготерапевтите в Америка. Тези чували осигуряват дълбок натиск и съпротива при движение на детето и могат да успокоят различните им чувства и емоции. Те стимулират вестибуларния апарат, който отговаря за баланса и движението в пространството

Стрес топка

Топката е идеална за мачкане, хващане, подреждане, търкаляне и балансиране и предлага прост начин за осигуряване на проприоцептивно въвеждане на ставите и е страхотно допълнение към всяка сензорна стая. Проприоцепцията се отнася до физическия принос на ставите, мускулите и костите на тялото, които след това предизвикват химически, физиологични и физически промени в тялото.

Топката ще успокои детето ви винаги, когато се чувства тревожно или нервно. Работи чудесно преди лягане, училище и при непознати ситуации. В България може да я замените със стрес топка или прословутия хек, вършат същата работа.

Баланс борд

Ако детето ви не се справя добре с баланса и координацията, това е много забавна идея за игра и тренировки едновременно. Можете да го използвате навън или вътре и издържа до 80 килограма тегло.

Зад екипа на Детските градини стоят няколко много вдъхновени хора, които искат да направят деня ви по-информиран, по-весел, по-добър. -Контакт: info@detskitegradini.com