Днес е световният ден на недоносените деца, посветен на информацията и осведомеността за преждевременното раждане. 17 ноември е един от най-важните дни в годината за Фондация “Нашите недоносени деца” и се отбелязва в България с различни инициативи и събития от 2012 година. Споделяме техния текст, с който да достигнем повече родители по повод деня.

Родителската прегръдка лекува – нека позволим контакт кожа-до-кожа от първия миг на раждането“.

Тазгодишното мото съвпада с публикувани буквално преди дни нови препоръки на Световната здравна организация за грижата за бебетата родени преждевременно или с ниско рождено тегло. Недоносените бебета трябва да започнат кунгуру-грижа веднага след раждането, както и контакт кожа-до-кожа, без да бъдат поставяни в кувьоз, се изтъква в тях.

В насоките се посочва,че има сериозни доказателства, че подобна практика подобрява шансовете за оцеляване на всички бебета, родени преди 37-а гестационна седмица или с тегло под 2,5 кг, с изключение само на бебета, които се нуждаят от дихателна подкрепа, механична вентилация или са в шок. СЗО изтъква, че само с тази проста практика може да бъдат спасени до 150 000 живота годишно. Сред новите препоръки се посочва също така, че родителите трябва да бъдат включени в грижите за недоносените си бебета по време на болничния им престой и се насърчава изключителното кърмене до 6-месечна вързаст за преждевременно родените деца.

Над 15 милиона бебета се раждат преждевременно всяка година в световен мащаб, сочат данни на Световната здравна организация  и над 1 на всеки 10 деца се появява на бял свят недоносено. Процентът на по-ранно настъпилите раждания варира от 5 до 18% в различните краища на света и е по-висок в нискоразвитите страни.

В България, по данни на НЗОК, през 2021 г.  са се родили над 6500 недоносени бебета

Процентът им е 12,22 на сто от всички раждания. Всяко 12-то дете у нас се е родило с различна степен на недоносеност, сочи статистиката. Най-голям процент раждания на недоносени бебета има в болниците в Пловдив, Русе, Пазарджик, Стара Загора, Силистра, Бургас, Добрич, Плевен, Хасково, Сливен и София. В някои от тези градове делът на преждевременните раждания е доста по-висок от средния за страната.

Преждевременното раждане е основната причина за смърт на деца под 5-годишна възраст в света, става ясно от статистиките на СЗО. Над 1 милион деца на планетата умират годишно вследствие на усложнения от ранната си поява. Наред с това, много от недоносените деца израстват с дълготрайни последствия от недоносеността. Превенцията на преждевременното раждане с осигуряване на адекватно проследяване на бременността, наличието на оптимални грижи след раждането и проследяване на развитието на недоносените деца, са едни от ключовите аспекти за намаляването на честотата и последствията на този проблем, който засяга цялото общество.
Тази година, Фондация “Нашите недоносени деца”, която отбелязва 10-та годишнина от създаването си, организира, съвместно с Българската асоциация по неонатология, конференцията „Родени твърде рано: медицински и социални аспекти на развитието на недоносените деца”, която ще се състои на 19 ноември в Capital Fort, София.

Събитието се провежда за втора поредна година по случай Световния ден на недоносените деца и е единствено по рода си у нас. В него ще вземат участие голяма част от водещите медицински експерти и развитийни специалисти в България. Те ще засегнат теми, свързани с проследяването на бременността и превенцията на преждевременното раждане, медицинските грижи за недоносените деца и тяхното проследяване, както и детското развитие – от ранното детство до предучилищна и училищна възраст.

Фокусът е върху късното проследяване на преждевременно родените деца, така че да се гарантира тяхното оптимално развитие и пълноценно израстване. Въпреки че грижите за недоносените бебета у нас се подобряват, в България все още няма национална програма за проследяване на недоносените деца в дългосрочен план. 

Конференцията е насочена към медицински специалисти, специалисти по детско развитие, педагози или здравни специалисти, работещи с преждевременно родени деца и техните семейства, както и към всички родители и близки на недоносени бебета. Тя ще се проведе на 19 ноември в Capital Fort, София, и участието в нея е безплатно.

Само от началото на гази година досега Фондацията е подкрепила над 70 семейства на недоносени деца, на деца с увреждания и родители, претърпели загуба с безплатна психологическа помощ.

За съжаление в момента не разполагат с повече средства, за да продължат тази така важна за тях подкрепа.  А тя е толкова необходима, не само защото е единствена по рода си у нас, а и защото смятаме че трябва да бъде безплатна и достъпна за всеки, който се нуждае от нея. Защото зад всеки един малък-голям герой, стои родител, който трябва да се държи геройски въпреки всичко. И има нужда от малко сила и понякога само няколко разбиращи думи, за да се почувства окрилен.

Как да помогна?

Ако искате да подадете ръка, за да осигурим възможност за безплатна и дългосрочна психотерапевтична подкрепа на онези родители и близки, които преминават през тежки моменти или загуба, може да го направите като изпратите дарителски sms на номер 17 777 с текст DMS RODITEL.

Чрез месечен абонамент за DMS RODITEL на кратък номер 17 777 също може да помогнете на семействата, сблъскали се с немислимото, да почувстват подкрепа и да продължат напред с вяра в човечността.

Можете да направите и дарение по банков път с основание “Дарение психологическа подкрепа”
Фондация „Нашите недоносени деца“
Уникредит Булбанк
IBAN BG24UNCR70001520702588
BIC: UNCRBGSF

Или да ги подкрепите през платформата PayPal с еднократно или месечно дарение.


*Набраните средства се използват за безплатно психологическо консултиране на родители, преживели загуба, както и за организиране на групи за взаимопомощ за родители на недоносени бебета и родители на деца с увреждания.