Сигнали за злоупотреба с документи за приема в детските градини в София са засекли от Национален инициативен комитет за качествено и иновативно образование.

На 15.05.2020 г. се проведе класирането за прием в общинските детски градини и ясли в гр. София. От днес родителите на приетите деца вече могат да ги запишат, като представят необходимите документи на място в детската градина.

Голяма част от заявените критерии, с които се участва в класирането, биват доказвани с документ пред директора – на място в момента на записването.

От Национален инициативен комитет за качествено и иновативно образование настояват за допълнителна проверка на документите на тези деца. Проверката ще бъде масова във всички детски заведения, тъй като имат множество данни за злоупотреби с неистински документи.

Най-честите сигнали са при някои от социалните критерии и при документите, удостоверяващи наличие на трудов договор на родителите.

“На проведена работна група в Столична община имаме уверението на зам.-кмета доц. Тодор Чобанов, че такава проверка няма проблем да бъде извършена. Ще настояваме родителите, които са класирани и запишат децата си, представяйки документи с неверни данни, да бъдат отстранени от списъците с класирани деца и да нямат право да участват отново в класиранията за една година напред, което включва и първото голямо класиране догодина.

Случаите, в които ще бъдат потвърдени злоупотреби, ще бъдат подадени като сигнал до Софийска районна прокуратура за допълнително разследване, тъй като всеки закононарушител носи наказателна отговорност по НК”, споделят те.

За още материали и новини следете Официалната ни Фейсбук страница – https://www.facebook.com/DetskiteGradini/

Посетети ни и в Инстаграм –https://www.instagram.com/detskitegradini

Зад екипа на Детските градини стоят няколко много вдъхновени хора, които искат да направят деня ви по-информиран, по-весел, по-добър. -Контакт: info@detskitegradini.com