След репортаж на БТВ десетки родители от Люлин останаха разгневени, заради факта, че в цитат на директора на 95 ДГ „Омайниче” се открояват 5 незаети места за първа яслена група, които реално не съществуват.

Напрежение заради неприетите деца в детските градини. Каква е причината за недостигът на места – дали се раждат повече деца в София, или може би хиляди деца от провинцията „нападат“ града? Така започва репортажът на БТВ, който след това представя демографското положение. Но изтъкват, че в Люлин например недостиг на места няма.

“В 95 ДГ „Омайниче“ има 46 места, в яслени групи и 170 в градинките групи. „От тези 170 места към момента за второ класиране имаме пет свободни за родените през 2020 г. и общо седем за родени през 2018 г. и 2017 г. Тази година се наблюдава тенденцията за децата от първа до четвърта предучилищна група да има свободни места“, обясни директорът на детското заведение Мая Гергова. 3 По-малко са децата, чиито район е 95 ДГ „Омайниче“ тази година, в сравнение с миналата. Такава е ситуацията в целия район “Люлин”, включващ най-големия жилищен комплекс в София и в България.

Снимка: Детски ясли и градини София

Но се оказва, че всъщност има стотици некласирани деца, а тези места дори не съществуват

“Искам г-жа Мая Гергова, директор на 95 ДГ Омайниче в ж.к. Люлин да обясни, къде точно е обявила 5те свободни места за набор 2020. И как точно някакви 5 места, които дори не съществуват, означават че няма недостиг на места?!?!? Списъкът с чакащи, за същият набор е 122 деца!”

“Аз звънях на директорката веднага след обедните новини, станало е недоразумение, медията си е търсила сензация това беше отговора”, споделя една от майките. Друга майка пък дори написа имейл до БТВ.

Снимка: Детски ясли и градини София
Зад екипа на Детските градини стоят няколко много вдъхновени хора, които искат да направят деня ви по-информиран, по-весел, по-добър. -Контакт: info@detskitegradini.com