Собствениците на къщата на Гешов в центъра на София вероятно ще обжалват пред съда изработения проект за превръщането на сградата в детска градина. Това съобщи пред bTV Radio кметът на район „Средец“ Трайчо Трайков.

момента тече процедура по съобщаването на решението на съда, с което е отхвърлена жалбата срещу служебно изготвения от Столична община ПУП, който предвижда вместо хотел, на мястото да бъде изградена детска градина. Планът за реконструкцията има и положително становище от министерството на културата.

По думите на Трайков, трябва да има възможност такива имоти или да се отчуждават, при условие че собствениците умишлено ги разрушават, или да се ипотекират и със средствата общината да извършва ремонти. Действащият в момента механизъм е на практика неприложим, отбеляза районният кмет, като добави, че в момента се налага да се водят битка след битка заради неработещата процедура.

“Тук засега имаме успех – той предотвратява построяването на седеметажен хотел, но не гарантира възстановяването на физически точно тази къща, както е в момента“, коментира Трайчо Трайков. Когато бъде предпоставено, че такава сграда може да бъде единствено възстановена в предишния си вид и нищо друго, тогава ще дойдат и правилните хора, смята кметът на район “Средец”. Той отбеляза, че е от значение и стимула към инвеститорите да използват сградата в автентичния ѝ вид, а такъв стимул на практика няма. По повод отсрещната сграда на нотариата, която също е в окаяно състояние, но е държавна собственост, Трайков отбеляза, че вече е водил разговори с министъра на културата Велислав Минеков и се надява той да продължи да има ангажимент към съдбата на сградата.

Зад екипа на Детските градини стоят няколко много вдъхновени хора, които искат да направят деня ви по-информиран, по-весел, по-добър. -Контакт: info@detskitegradini.com