Мярката „Родители в заетост“ е преустановена, съобщи зам.-социалният министър Иван Кръстев по време на третия обществен съвет на тема „Трябва ли да има актуализация на бюджета“. Мотивите за това решение са, че когато родителите си гледат децата, които не ходят на училище или градина заради пандемията, нямат нужда от детегледачка.

Всяко второ столче за кола монтирано погрешно

Не става ясно на какви други програми биха могли да разчитат родителите, връщащи се от майчинство към трудова заетост и не могат или не желаят да използват услугите на общинските и частни ясли и детски градини.

Програмата „Родители в заетост” беше насочена към родители, упражняващи всякакви професии, така че не може да се предпоставя, че всички те биха се върнали на работа в сектори, които позволяват хоум офис или са прекъснали дейност във връзка с пандемията. Още повече, че индикациите от Министерство на здравеопазването насочват към възможността при евентуална силна вълна на ковид през есента и зимата, бизнеси с ваксинирани служители или такива, които провеждат тестове на персонала два пъти седмично, да остават отворени дори и при наложени строги ограничения. Така родителите отново няма да имат алтернатива за отглеждането на децата си.

В яслите децата чуват 342 думи по-малко на час, отколкото децата, отглеждани в домашна среда

Председателят на Синдиката на българските учители Янка Такева заяви, че родителите, чиито деца не са приети в детска градина, получават по 296 лв на месец. Напомняме, че по наредбата за компенсации към средата на юли са одобрени едва 440 семейтва, 438 от които са от София. При недостиг от близо 10 000 места в градини и ясли в София, това е крайно недостатъчно. Дори и да приемем, че проблемът е само софийски, решенията очевидно не са работещи и не адресират други проблеми на работещите родители в останалата част от страната като липсата на услуги, детегледачи и пр. Няма и анализ на броя на подадените и отказани заявления и причините за това.

От своя страна Кръстев каза, че предвиждат заделянето на допълнителни 30 млн. лв до края на годината за подкрепа на родители, останали без доходи поради локдаун или необходимост да останат в оптуск, за да отглеждат децата си, като по изчисления на ведомството става дума за около 21 059 семейства. Заместник-министърът допълни, че разполагат с над 3 млрд.лв по линия на програмата за развитие на човешките ресурси, по която ще бъдат компенсирани родители, които упражняват творчески и свободни професии.

Зад екипа на Детските градини стоят няколко много вдъхновени хора, които искат да направят деня ви по-информиран, по-весел, по-добър. -Контакт: info@detskitegradini.com