Плуването е много забавно, но удавянето е реална опасност. Понякога то става за по-малко от 2 минути, след като главата потъне под водата. Това оставя много малко време на някой да помогне. Дори деца, които знаят как да плуват, могат да се удавят, така че следвайте безопасни съвети за плуване и престой във водата. А кои са те според квалифицираните специалисти?

Никога не оставяйте детето си без надзор във водата

Има едно златно правило, което според експертите е абсолютно неоспоримо: „Винаги определяйте един родител или настойник, който е добър плувец , да бъде на една ръка разстояние от детето в басейна или морето,”. Бдителността е от съществено значение, когато държите под око децата – особено в ситуации с висок риск – така че е най-добре да избягвате да пиете алкохол.

Запишете детето на уроци по плуване

Ако родителите успеят да запишат децата си на уроци по плуване в ранна възраст, уменията, които придобиват, потенциално могат да бъдат животоспасяващи. Тъй като децата се развиват с различна скорост, важно е да вземете предвид физическите способности и способности и ограничения в развитието на детето, както и неговата емоционална зрялост и ниво на комфорт във водата, когато решавате дали е подходящият момент да го запишете на уроци.

„Американската академия по педиатрия (AAP) препоръчва уроците по плуване да започват от 1-годишна възраст.

Рискът от удавяне е по-висок при деца на възраст 1-4 години и отново се увеличава сред юношите

Използвайте спасителна жилетка

Спасителните жилетки са необходими за разлика от играчките за басейн и другите плаващи устройства, които реално не предотвратяват удавяне и могат да допринесат за фалшиво чувство за сигурност и не са толкова безопасни, колкото жилетката.

Обърнете внимание на условията на водата

Избягвайте да водите деца или тийнейджъри във вода, където може да има силни течения, а на Черноморието не влизайте във водата при червен флаг.

Научете основни спасителни умения

Докато подготовката на децата и тийнейджърите за рискови сценарии е важна, родителите и лицата, които се грижат за тях, също трябва да се уверят, че техните умения са на ниво. Познаването на методите за първа помощ и как да се извършва тяможе да възстанови дишането и кръвообращението на давещето се дете до пристигането на спешна помощ и потенциално да спаси живота му.

Оказване на първа помощ при удавяне

Ако има поглъщане на вода, детето трябва да се обърне по гръб, да наклоните главата и повдигнете брадичката, за да отворите дихателните пътища

След като сте извадили детето от водата, преценете, за да видите дали има затруднено дишане или е в безсъзнание. Проверете за дишане, като поставите ухото си близо до устата и носа на детето и вижте дали усещате въздух или виждате гръдния кош да се движи. Ако не дишат, осигурете им спасително дишане, като ги поставите по гръб върху твърда повърхност, наклоните главата им назад и повдигнете брадичката достатъчно, за да отворите челюстта. Затворете носа и поставете устата си върху устата на детет и духайте в устата му равномерно за една пълна секунда.

Водата на всяка дълбочина може да бъде опасна

Малките деца са най-тежки във водата и дори в басейн с малко вода, малкото дете може да се претъркули с главата напред и евентуално да не може да излезе от водата само.

Зад екипа на Детските градини стоят няколко много вдъхновени хора, които искат да направят деня ви по-информиран, по-весел, по-добър. -Контакт: info@detskitegradini.com