С какво са по-опасни частните детски центрове от детските градини

Школи, частни образователни центрове и друг тип занимални, които не са лицензирани от МОН в системата за предучилищното или училищното образование, не могат да отворят врати вече трети месец, заради заповедта на здравния министър Кирил Ананиев. Той разреши отварянето на общински и частни детски градини, но забрани груповите дейности на всички останали образователни структури.

Едва една четвърт от децата в София се връщат в детските градини, а близо половината – в яслите

„С какво са по-опасни частните детски центрове от детските градини“ – това питат в писмо до правителството собственици на образователни структури от този тип. Те дори работят с три пъти по-малко деца от общинските детски градини. Редовно групите в частните образователни центрове, школи или занимални са от по 5 до 12, 13 деца едновременно, а в някои се провеждат и индивидуални, почасови занимания със специалисти – логопеди или психолози.

Частни занимални и образователни центрове искат да отворят врати, но не могат заради заповедта на Ананиев

Но според МОН да отворят частните и общински детски градини и да не отворят другите образователни центрове не е дискриминация. От образователното министерство изтъкват, че тези услуги се провеждат на свободен търговски принцип. „В никакъв случай не може да се говори за дискриминация на родителите, защото те са избрали да ползват услугите на нелицензирани от МОН заведения“, твърди МОН.

От здравното ведомство уточняват за БТВ, че мярката цели да запази здравето на децата. Предвижда се центровете да отворят скоро, но и родителите, чиито деца посещават тези центрове и занимални, и собствениците им имат нужда от яснота по въпроса.

Зад екипа на Детските градини стоят няколко много вдъхновени хора, които искат да направят деня ви по-информиран, по-весел, по-добър. -Контакт: info@detskitegradini.com