Текст на Дойче Веле

Докато в развитите страни много деца ходят с неохота на училище, техни връстници в Китай, Индонезия, Мароко и Филипините рискуват живота си, за да посещават учебните занятия. Ето няколко потресаващи примера:

800 метра надолу – и после обратно

Едва ли има по-опасен път до училище от този: децата от едно планинско село в китайската провинция Съчуан са принудени да преодоляват височина от 800 метра. На път за училище слизат надолу по тази импровизирана стълба, а на връщане рискуват още веднъж живота си, изкачвайки се нагоре.

Три часа на косъм от смъртта

Пътят отнема около 90 минути в едната посока. Вече е имало множество злополуки и смъртни случаи. След като тези кадри обиколиха света, властите в провинция Съчуан обявиха, че ще построят метална стълба.

Защото искат да учат

И другаде в Китай деца рискуват живота си, за да ходят на училище. Тези деца от южната част на Китай стигат до училище, спускайки се по една импровизирана дървена стълба без парапет. Слизането отнема цели два часа.

На ръба на пропастта

За да стигнат до планинското село Гулу в провинция Съчуан, учениците са принудени да вървят часове наред по изключително тесни и стръмни планински пътеки, чиято широчина е на места не повече от 50 сантиметра. Който не се движи плътно до скалата, рискува да падне в пропастта.

Как можахте да забременеете в такова време!?

Четири часа на път

Нейният път до училище не е чак толкова опасен, но със сигурност е много изморителен. Захира от Мароко изминава всеки ден по 22 километра, защото на всяка цена иска да посещава учебните занятия. За да стигне до училище и да се върне обратно, Захира е всеки ден четири часа на път.

На 30 метра над водата

За да стигнат до училището в индонезийския град Бойолали, децата първо трябва да прекосят този мост на 30 метра височина над реката Пепе. Най-смелите преминават с велосипед по тънката дървена греда.

Коя държава е най-доброто място за майките?

С риск за живота

Тези две филипински момчета се връщат от училище. Върху стара автомобилна гума те преодоляват опасни бързеи. И така всеки ден…

Зад екипа на Детските градини стоят няколко много вдъхновени хора, които искат да направят деня ви по-информиран, по-весел, по-добър. -Контакт: info@detskitegradini.com