По инициатива на Има такъв народ с новия бюджет на държавата НЗОК вече ще поема разходите за диагностика и терапия на деца с аутизъм и невроразвитийна разстройства.

От излъчен репортаж на Нова Телевизия на 27.06.2023 година от Пловдив става ясно, че Здравна каса винаги е оставяла встрани от сметките си децата с невроразвитийни разстройства.

А едно на всеки 60 деца в цял свят страда от разстройство от аутистичния спектър, като само у нас всяка година броят им се увеличава с 10%. Много от тях обаче остават недиагностицирани или нелекувани.

Причината е, че и диагностиката, и терапията са прекалено скъпи за родителите им, а здравната каса не ги покрива.

9-годишният син на Виолета Пашова посещението детски терапевт. „1 час е 35 лева, а Здравната каса не поема абсолютно нищо. За да има минимален резултат, детето трябва да посещава психолог и логопед по минимум 2 часа седмично”, коментира тя.

Според друга майка това струва на родителите около 600-700 лв. месечно.

„НЗОК заплаща един преглед с детски психиатър. Не покрива терапевтични дейности, които по същество са немедицински – психотерапията или езико-говорна рехабилитация”, коментира д-р Николай Попов.

Именно това буди тревога и председателят на ИТН Тошко Йорданов, заедно с Таня Тимева, експерт по публична администрация и председател на АКК в ПП “Има такъв народ” организират среща, за да отделят депутатите в бюджет 2023 близо 7 милиона, които да са насочени към амбулаторни процедури за диагностика и оценка на невроразвитийни разстройства и терапия на същите.

Така, за първи път в България децата с аутизъм и други невроразвитийни разстройства ще имат възможността безплатно да получават оценка, диагностика и продължителна терапия, предоставяна от хора, които са сертифицирани в базирани на доказателствата подходи. Това е огромен пробив за националното здравеопазване, превенцията и опазването на психичното здраве.

Тази възможност ще разтовари семействата с близо 6000 лв. годишно, а децата ще получават качествена терапия и проследяване от специалист детски психиатър.

Зад екипа на Детските градини стоят няколко много вдъхновени хора, които искат да направят деня ви по-информиран, по-весел, по-добър. -Контакт: info@detskitegradini.com