Системата „Нирвана“ пренася децата в свят, където под формата на игра се стимулират техните сетива и пълното разгръщане на двигателния им потенциал

Домът за медико-социални грижи за деца – Варна, е открит на 17 ноември 1953 г. Разполага със 180 места за деца и в него работят 170 висококвалифицирани медицински и немедицински кадри – лекари, медицински сестри, рехабилитатори, кинезитерапевти, специални педагози, логопеди, Монтесори терапевти, психолози. Те се грижат 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата за 60 деца с детска церебрална парализа, хидроцефалия, микроцефалия, епилепсия, след преживян инсулт, енцефалит и други. Към комплекса е създаден Център за ранна интервенция и рехабилитация, който работи вече 18 години и обслужва около 300 деца годишно. Вратите на лечебния комплекс са отворени безплатно за всички деца, които се нуждаят от лечение и рехабилитация. Наскоро Домът се сдоби с уникална стая за виртуална реалност – „Нирвана“, която помага в рехабилитацията на децата.

В Дома за медико-социални грижи във Варна прилагат съвременни технологии
за рехабилитация на деца с невро-моторни заболявания

Системата за виртуална реалност за пациенти с невро-моторни заболявания „Нирвана“ e най-новата придобивка на Центъра за ранна интервенция и рехабилитация на Дома за медико-социални грижи за деца – Варна.

„Рехабилитацията на децата във виртуалната стая преминава под формата на игра. За краткото време, в което разполагаме със системата, вече сме направили близо 100 сесии с 14 деца. При всички интересът е голям и изпълняват с желание упражненията, а това се отразява благотворно върху резултатите и ефективността на терапиите. Несъзнателно малките ни пациенти правят движения, които във всекидневието ги затрудняват, като например да подскачат или да стоят изправени значително по-дълго от обичайното за тях време“, споделя за в. „Аз-буки“ Стефка Джанкова, директор на Дома за медико-социални грижи за деца – Варна. По думите ѝ, включването на виртуалната стая към комплексната рехабилитация ускорява и подобрява възстановителния процес. Рехабилитаторът има възможност да подбере игрите и степента на тяхната сложност спрямо дефицитите и потребностите на малките пациенти. Така под контрол на специалиста децата започват сами да преследват целите, които са им поставени. Те стават активната страна в рехабилитационния процес. Работейки мотивирано върху себе си, децата изграждат своята самостоятелност. Благодарение на системата за виртуална реалност се съкращава времето за изграждане на доверена връзка между детето и неговия рехабилитатор. Освен ефекта върху моториката на децата се отчитат и повишаване на тяхната издръжливост и концентрация на вниманието.

„Благодарение на дарители сбъднахме една от мечтите на екипа ни – да предоставим на децата с проблеми в моториката много различна и съвременна технология. В комбинация с професионализма и високата квалификация на нашите специалисти – рехабилитатори и кинезитерапевти, сесиите с „Нирвана“ са с доказан положителен ефект“, допълва Стефка Джанкова.
Новата технология е подходяща за деца с неврологични заболявания, като детска церебрална парализа, невро-мускулни заболявания, ортопедични проблеми, специфично разстройство в развитието на двигателните функции, с акушерски парези, хемипарези, след инсулт, енцефалит, както и за деца с различни генетични синдроми. Терапиите се персонализират в зависимост от индивидуалните нужди на децата. Назначават се от педиатър и физиотерапевт, които предварително се запознават със състоянието на детето и типа рехабилитация, от която се нуждае то.

Няма възрастово ограничение при ползването на „Нирвана“. Екипът във Варна работи с деца от 0 до 18 г. от цялата страна. Разбира се, при най-малките виртуалната стая няма как да се използва. Поради светлинните и звукови стимули не е подходяща при пациенти с епилепсия и повишена нервна активност. Не е приложима и при деца със значително умствено изоставане, тъй като те не разбират поставените им задачи и не могат да ги изпълнят. Сесиите със системата са абсолютно безплатни, както и всички останали услуги, предлагани в лечебния комплекс. Стаята струва на Дома 72 162 лв. Средствата, с които е закупена апаратурата, са изцяло дарителски. „Нирвана“ е уникална за Варна и Североизточна България, което я прави още по-ценна.

„За пръв път видяхме подобна виртуална стая в Специализираната болница за рехабилитация на детска церебрална парализа в София при доц. д-р Иван Чавдаров. С колегите ми педиатри бяхме впечатлени от възможностите на тази нова технология. А нашият стремеж е, разчитайки на напредъка на технологиите и на високата квалификация на нашите кадри, да предоставим на пациентите си най-доброто лечение, така че те да постигнат максимума на възможностите си“, разказва Стефка Джанкова.

Повече от 20 години в Дома функционира Център за ранна интервенция и рехабилитация. Само за изминалата 2022 г. той е посещаван от 421 деца – 26% от тях са оздравели напълно, а при 70% е отчетено значително подобрение. Едва при 4% не е настъпила промяна и при нито едно дете няма влошаване на симптомите.

Центърът за ранна интервенция и рехабилитация е предпочетен от семейства както от Варна, така и от София, Бургас, Русе, Шумен, Балчик, Каварна и много други, въпреки че поради ограниченията, свързани с COVID-19, настаняването в базата на ДМСГД – Варна, временно е преустановено. От 20 февруари 2023 г. услугата е възобновена и децата с проблеми в моториката от градове извън община Варна се настаняват с придружител за периода на терапевтичните процедури. За целта в сградата на Дома са обособени стаи, които са изцяло обновени и оборудвани за нуждите на малките пациенти. Престоят, прегледите, рехабилитацията и изхранването на децата на безплатни. Безплатен е и престоят на придружителя. „Обхватът на дейността ни е много широк. Сформирали сме мултидисциплинарни екипи от педиатри, медицински сестри, кинезитерапевти, рехабилитатори, психолози, логопеди, Монтесори и ерготерапевти. Водени сме от желанието да отговорим на всички потребности на децата, при това на едно място. В лечебния комплекс функционира и отделение за доотглеждане на недоносени бебета, като се предоставя възможност на майките да бъдат настанени заедно с рожбите си. То е единственото във Варна, което предлага кенгуру-грижа, която доказано се отразява благотворно на физическото и емоционалното здраве на новородените.

Настаняването и престоят са безплатни за родилките. След изписването на детето насрочваме дата за консултация с наш педиатър, за да проследим дали бебето се нуждае от рехабилитация. Много важно е родителите да са информирани, че ранната интервенция е от изключителна важност. Тя може да предотврати оформянето на патология и последваща инвалидизация“, допълва директорът на Дома.

Изключително полезна услуга, която предлагат от Дома, е грижата за деца със специални потребности от 0 до 7 г., отглеждани в семейна среда. Те посещават дневния център на Дома и към момента са 20. По този начин специалистите подкрепят родителите, за да могат те да се върнат на работа и да разполагат с лично време. Същевременно децата се възползват всекидневно от рехабилитацията, която се предлага. За целта за всяко от тях е изработен индивидуален рехабилитационен план, който да отговаря на персоналните му потребности. Осигурили са и безплатен транспорт от и до домовете на дечицата.

Текстът е изготвен за в. Аз-буки 14 брой

Нашият главен редактор балансира между полезно съдържание за детските политики, споделяне на иновативни практики, гостуване на специалисти и репортажи по значими за децата теми. Следи за всякакви нередности в детските ясли и градини, споделя сигнали от родители и е нащрек за нарушени права на децата.