Гласът на анимационен герой. Любима песен. Гласовете на техните родители. Когато деца с аутизъм изчезнат, спасителите научават какво харесват и не харесват децата, които са изчезнали и използват познатите звуци, за да ги привлекат по време на издирването, споделят CNN.

Тази седмица властите издирвали Мадокс Скот Рич в обширния парк Ранкин Лейк в Гастония, Северна Каролина – последното място, където 6-годишно момче с аутизъм беше видяно преди да изчезне в събота. Мадокс е с аутизъм, био-неврологично увреждане на развитието, което обикновено се проявява преди 3-годишна възраст и е невербален. Аутизмът засяга 1 от 59 деца, според Националната асоциация за аутизъм.

Децата с аутизъм често са склонни да се скитат или да избягат и търсенето им се усложнява от няколко фактора, включително техните сензорни проблеми, мании или притеснения, свързани с околните.

Експертите са категорични, че е важно бързо да се разработи профил на изчезнало дете, за да се определи какви техники трябва да се използват за намирането му и да бъдете креативни. „Много от тези деца е по-вероятно да реагират на любим герой, уникален интерес или познат глас“, каза Лори МакИлуейн, съосновател на Националната асоциация за аутизъм.

Преди седем години издирвателният екип избрал една от любимите песни на младия Джошуа Роб, „No More Tears“ на Ози Озбърн, в опит да го намерят, след като изчезнал в Националната гора Сан Бернардино в Калифорния. Спасителен екип чул мърморене в храстите и намерил тогавашното 8-годишно дете 24 часа след като избягал от училището си. „Той просто стоеше там в един храст, без риза, без обувки, само по къси панталони и беше много щастлив, че го намерихме“, спомня си Джъстин Уитън, един спасител в интервю за CNN по онова време.

Мадокс Скот Рич от Полицейското управление на Гастония, член на борда на асоциацията, който има син тийнейджър с аутизъм, казва, че този вид персонализиран подход при тях е успешен. През 2012 г. тя работи с Националния център за изчезнали и експлоатирани деца, за да създаде федерални насоки за търсене и спасяване на изчезнали деца със специални нужди, които правоприлагащите органи използват.

Полицаите дори са пуснали гласа на анимационния герой Елмо при търсенето на едно от изчезнали деца

Често полицаите записват гласа на майката и го използват за търсене на изчезналите им деца.

Брайън Херит, калифорнийски полицай, чийто син има тежък аутизъм, споделя, че осъзнава, че другите полицаи нямат умения да се справят с хора с аутизъм. Така той започнал да ги обучава. Вече пенсиониран, Херит каза, че учи хората, които реагират първи в издирванията, и други групи, които обучава, да разработят незабавно профил на изчезналото дете, дори по време на първоначалното обаждане до изпращане на екипа – те трябва да знаят специфичните интереси на детето.

Херит каза, че времето е критично, защото децата с увреждания не разбират опасността, в която се намират, и гравитират към опасни неща, като вода или трафик

Рискът от смъртност при хората с аутизъм е два пъти по-висок в сравнение с общото население, до голяма степен поради удавяне и други инциденти, според асоциацията за аутизъм.

detskitegradini.com
Зад екипа на Детските градини стоят няколко много вдъхновени хора, които искат да направят деня ви по-информиран, по-весел, по-добър. -Контакт: info@detskitegradini.com