„Хубаво е да доведем общинските съветници, някои от тях освен на сесии другаде не ходят, каза Здравко Димитров при посещението на 8 детски градини на Пловдив. Изронени мазилки, огромни петна, влага, мухъл, течове, легени, това заварват учители всеки ден в сградите, в които работят, а родители отказват да пращат децата си, защото е опасно. Най-зле е положението в ДГ “Елица” на ул. “Орфей” 10 в район “Западен”. Градината е затворена от вчера за авариен ремонт, пишат 24 часа. Хлапетата са пренасочени в близката забавачка и съседни градини.

Как би изглеждала една модулна детска градина и защо тя би била нужна на един голям град?

“Кой родител би си пуснал детето в такава детска градина”, попита градоначалникът Здравко Димитров. Заедно със заместниците си Пламен Райчев и Стефан Стоянов, както и с кмета на “Западен” Димитър Колев посетиха затворената градина. “В Пловдив са 8 в такова състояние, а нужните средства са 800 000 лева. Ще ги търсим”, заяви Димитров. На последната сесия съветниците отказаха да актуализират бюджета. “Хубаво е да доведем някои съветници да видят за какво става въпрос. Някои от тях освен на сесии другаде не ходят”, каза кметът.

Според строителния зам.-кмет Райчев в подобно критично положение са и детските градини “Детелина”, “Маргаритка”, “Малкият принц”, “Светлина”, “Здравец” и “Наталия”. Проблемите идвали от покривите, които образуват течове по стените. Мазилката се надига, образуват се тъмни петна и мухъл, който е вреден за здравето. Конкретно в “Елица” ремонтът ще започне от покрива. Тя е санирана през 2014 г. по фонд “Козлодуй”, а е построена в далечната 1975 г. “Ще се смени хидроизолацията, а вътре стените ще се шпакловат и боядисат. Ремонтът ще излезе около 70-80 хил. лева”, пресметна приблизително Райчев. И обяви, че наесен ще е готова. Средствата ще се набавят с вътрешна заповед на кмета от бюджета, защото ситуацията е бедствена. “Тази сграда е за 4 групи, имаме възможност да я разширим с още 4”, каза образователният зам.- кмет Стефан Стоянов. По думите му градът нараства с по-бързо темпо от София и натискът към детските градини и училищата е огромен. Той припомни, че в момента се строят 7 нови градини. Стоянов прогнозира, че наесен ще останат над 100 деца неприети в градините.

detskitegradini.com
Зад екипа на Детските градини стоят няколко много вдъхновени хора, които искат да направят деня ви по-информиран, по-весел, по-добър. -Контакт: info@detskitegradini.com