933 лв. обезщетение за гледане на дете до 2-годишна възраст предлагат в новия финансов отчет за 2024 г. То да е обвързано с минималната работна заплата, предлагат синдикати и правителство.

Правителството има намерение да заложи реален ръст на заплатите в бюджетната сфера от поне 5%, колкото е прогнозираната инфлация, е станало ясно на срещата. За да бъде постигнат реален ръст на заплатите от поне 5 на сто, увеличението им трябва да е с 10 на сто номинално. Конкретният процент на повишението ще бъде различен за различните ведомства, коментира президентът на Конфедерация на труда “Подкрепа” Димитър Манолов с уговорката, че днешните разговори са съвсем предварителни.  “Тези администрации, в които не бяха извършени увеличения през последните два пъти с цел да бъдат наваксани тези пропуски, и при тях се очаква малко по-високо увеличение. Не можем да говорим за еднакво увеличение за всички. Твърди се, че ще бъде диференцирано”, обясни той.

Ръстът на доходите ще изпревари инфлацията. Към настоящия момент се разработва политиката по доходите в публичния сектор, така че тя да се реализира на база на реални измерители и да се преодолеят дисбалансите. „Изчисленията се правят внимателно. Бюджетът трябва да е устойчив – при това условие може да има ръст на доходите всяка година. Високи доходи и образование е нашата цел“, е казал премиерът акад. Николай Денков, цитиран от правителствената пресслужба. По думите му принципът на „евтината работна ръка“, следван години наред, не работи за развитието на икономиката и не мотивира хората.

И пред синдикатите Василев и Денков са съобщили, че се извършва анализ на политиката по доходите в централната администрация. Очаква се той да бъде оповестен публично. Политиката по доходите в сектора на администрацията беше хаотична и тя се формираше на база това кой ръководител на коя администрация е по-влиятелен, отбеляза Манолов.

Горещата тема ще има ли коледни добавки за пенсионерите не е коментирана на срещата. От коментарите след нея не се разбраха подробности и за лансираната по-рано идея на правителството да въведе лични осигуровки за държавните служители. За тази идея повече можете да прочетете тук:

Зад екипа на Детските градини стоят няколко много вдъхновени хора, които искат да направят деня ви по-информиран, по-весел, по-добър. -Контакт: info@detskitegradini.com