От учебната 2020/2021 г. броят на децата в първите възрастови групи в детските градини ще бъде 30. Това реши Община Пловдив на своето заседание днес.

В мотивите за завишението кметът Здравко Димитров посочва, че на първото класиране 2327 деца са кандидатствали за 2070 места, но са били класирани 1886 малчугани. За да не останат неприети в детски заведения, Димитров предлага групите да приемат по 30 деца.

Местата в районите “Северен“ и “Южен“ са били запълнени още на първото класиране, а в “Тракия“, “Западен“ и “Централен“ са останали единични. Най-много свободни има в р-н “Източен“, но там пък чакащите класиране са малко.

Завишаването на броя места ще допринесе за равен достъп на децата до предучилищно образование и ще подпомогне родителите в тяхното отглеждане и възпитание, аргументира се кметът.

Както писахме нужната квадратура от 120 кв. метра за тези 30 деца не могат да бъдат осигурени от детските градини в града под тепетата, тъй като те масово имат около 90 -100 кв. метра на разположение. А това дори и извън пандемията с Covid-19 е нездравословно за децата и учителите.

Становището на Националния инициативен комитет за качествена и иновативна образователна система е за увеличения брой в група е, че предложението е не само в разрез с наредби на Министерство на образованието и науката и на Министерство на здравеопазването, но и опасно за здравето на децата и персонала в детските градини.

Междувременно стана ясно, че ще тестват учители в детските градини. От понеделник по-големи групи учители ще бъдат изследвани за коронавирус в детските градини в София. Това съобщи кметът на града Йорданка Фандъкова пред БНТ.

Зад екипа на Детските градини стоят няколко много вдъхновени хора, които искат да направят деня ви по-информиран, по-весел, по-добър. -Контакт: info@detskitegradini.com