Децата са естествено предразположени да играят – така учат, така израстват. Както всички нас, децата учат най-добре, когато им е интересно и приятно в процеса. Ето защо е толкова важно за малките деца да имат неструктурирано време, където могат свободно да изследват и да се забавляват.

Те инстинктивно ще се ангажират с дейности, които естествено подкрепят техните нужди за развитие.

Как се случва ученето чрез игра и защо е толкова важно за децата?

Епохи и етапи на играта

Какво е учене чрез игра? Това е всеки процес на обучение, който се случва в контекста на това, че децата се забавляват и …… се забавляват. Това може да бъде самостоятелна игра, като например пълнене на кофа с пясък и вода на плажа или хвърляне на топка на игрище, или може да бъде по-структурирана, като игра на криеница или с магнити.

Любопитството се разпалва в тях, когато оставим децата да играят

„Детето се учи чрез взаимодействие със своята среда, опитване на нови неща и търсене на нови преживявания“, казва Лорън Старнс, експерт по детско развитие, автор на Big Conversations With Little Children.

Какви са ползите от ученето чрез игра

Има много ползи от ученето чрез игра – освен фактора забавление, който е критично важен, разбира се. Ето някои от причините да насърчавате игривото учене при децата.

Когнитивно развитие

Казано просто, играта е най-добрият начин за учене. Доказан факт е, че запаметяваме информацията по-добре, когато процесът на учене е приятен и ангажиращ. „Когато ангажираме децата в обучението, където те са активни участници, ние не само преподаваме концепция, но и изграждаме умения, развити чрез игра, като постоянно внимание, двигателни умения и социални умения по холистичен начин“, казва Холи Перец, педиатър ерготерапевт с повече от десетилетие опит в работата с деца и малки деца.

Ученето чрез игра ангажира префронталния кортекс, изграждайки умения за решаване на проблеми и емоционална регулация. Когато играта е съвместна, децата изграждат и своите социални умения.

Вътрешна мотивация

Вероятно искате детето ви да развие любов към ученето, а не просто да очаква оценка за това как се справя с дадена задача. Игровото учене помага за вътрешната мотивация и чувството за любопитство към света. Приравняването на ученето със забавление от ранна възраст помага за развитието на учене през целия живот.

Практическо обучение

Колкото по-малко е детето, толкова повече трябва да научи чрез конкретни, практически преживявания. Играта позволява на децата да се възползват от естествения си темп на учене. Обучението на ежедневни процеси се случва, когато децата правят неща с ръцете и телата си.

Играта може да помогне на децата да разберат абстрактните понятия, като ги конкретизират

„Помислете за триъгълник, който е абстрактно понятие – три ръба и три ъгъла“, казва Перец. „Изграждането на триъгълници от пръчици или играенето на игра, при която децата търсят триъгълници из стаята, прави концепцията много по-разбираема и конкретна.“

Развива фокуса и концентрацията

Децата учат най-добре, когато имат постоянно внимание и фокус. Поради това е важно да намерите начини да помогнете на децата да останат ангажирани и да се справят със задачата. Ключово е да се уверите, че ученето е забавно и да позволите на децата да участват с радост. „Тъй като играта предизвиква любопитство, децата са ангажирани и показват по-дълготраен фокус и внимание, което води до по-добро и качествено учене“, казва д-р Старнс.

Съвети за насърчаване на ученето чрез игра

Децата ще намерят начин да играят, ако бъдат оставени насаме. Въпреки това има няколко начина, по които възрастните могат да помогнат за насърчаване на продуктивното учене чрез игри. Създайте място за игра

Създайте място за игра

Внимателно подбрано място за игра ще насърчи децата да изследват и да се ангажират със своята среда. Не е необходимо това да е огромна стая с играчки – напротив децата се развиват по-добре в по-малки и простички пространства, където се чувстват сигурни и насърчени да играят. Уверете се, че игрите и играчките във вашето пространство за игра са видими и лесно достъпни за малкия ръст.

„Рафт за играчки, който е на нивото на очите на детето, предлага отворено изследване и има ресурси, които се харесват на децата, то ще получи много по-активно ангажиране от играчките, опаковани в затворен шкаф, например и трудно достъпни“, казва Перец.

Съсредоточете се върху материали с отворен край, които позволяват на детето да контролира изживяването, като обикновени дървени кубчета, дрехи за обличане, бебешки кукли или Лего. Пространството трябва да е чисто и добре организирано. Сменяйте играчките периодично, за да държите децата ангажирани и се опитайте да изберете дейности или игри, които са свързани с текущите им интереси.

Насърчавайте свободата на движение

Твърде често от децата се изисква да седят неподвижно и да слушат. Вместо това те трябва да се чувстват свободни да се движат. Намирането на начини за включване на движение ще помогне за насърчаване на ученето чрез игри. Това също означава, че децата трябва да са свободни да се движат, както желаят, и че трябва да могат да избират позицията на тялото си, като например изправени, за да рисуват или легнали по корем, за да четат.

Насърчавайте социалното взаимодействие

По-малките деца процъфтяват благодарение на индивидуалния си опит в ученето, но докато растат, социалното взаимодействие става все по-важно. До средата на началното училище играта се превръща в съвместно преживяване. „Ученето чрез игри създава по-спокоен и оптимистичен социален и емоционален климат за детето“, казва д-р Старнс. „Детето не се чувства принудено да демонстрира учене, а вместо това е в състояние активно да се ангажира с други деца и възрастния в това, което детето вижда като забавно социално взаимодействие.“

Включете избор

Намерете начини да включите избора в играта на вашето дете. Оставете ги да вземат някои решения сами, като например с какво да играят и колко дълго. Например, ако оставите материалите за игра пред тях, уверете се, че има разнообразие от цветове и различни занимания, от които да избират.

Направете ученето забавно

Ученето трябва да е забавно. Когато ви се струва, че им е скучно, има няколко лесни начина да го направите по-интересно. Например, вместо да давате на децата лист с математически задачи за решаване, напишете задачите и ги скрийте из цялата стая, за да бъдат намерени. Това добавя елемент на забавление, като същевременно насърчава физическото движение.

Можете също така да накарате децата да се облекат като литературни герои или исторически личности, за които учат, и да изиграят сцена.

Насърчавайте любопитството

Децата са естествено любопитни и нашата работа като възрастни е да помогнем на това любопитство да процъфтява

Можете да направите това, като сами моделирате любопитството и възхвалявате чувството за чудо на детето си. Обърнете специално внимание на променящите се интереси на вашето дете и намерете начини да изведете тези интереси на преден план. Например, ако детето ви проявява нарастващ интерес към динозаврите, осигурете реалистични фигури на динозаври, с които да си играете, и поставете книги за динозаври в дома си. Заведете ги в музей за динозаврите.

Не забравяйте да отделяте време за неструктурирана игра всеки ден

Децата се нуждаят от време, за да открият своите интереси и да експериментират, без да им се казва какво да правят. Любопитството вече е налице, просто трябва да позволим на децата да имат достъп до него.

Поддържайте игриво учене

Най-добрият начин да подкрепите ученето чрез игри е да създадете безопасни, привлекателни пространства за игра на вашето дете. Това не трябва да изисква големи усилия от ваша страна – на открито е една от най-добрите среди за игриво учене. Или може да е кварталната детска площадка.

Зад екипа на Детските градини стоят няколко много вдъхновени хора, които искат да направят деня ви по-информиран, по-весел, по-добър. -Контакт: info@detskitegradini.com