Публикация във Facebook профила на синдикат „Образование“ към КТ “Подкрепа” твърди, че състоянието “хиперактивност” не съществува, а проявите му са резултат от лошо възпитание. Особено притеснително е, че подобна теза идва от организация, чиито членове на практика трябва да образоват и подкрепят тези „невъзпитани“ деца.

Затова родители на деца със Синдром на дефицит на внимание и хиперактивност (СДВХ) са изпратили писмо, за да разберат дали наистина синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“ стои зад профила в социалната мрежа, разпространил обезпокоителното твърдение, пишат от “Булевард България”. Те се свързали с председателя на синдиката – Юлиян Петров. Той не отрекал автентичността на публикацията, но, по думите му, тя била насочена към “родителите, които спекулират с диагнозата “хиперактивност”, а не към тези с реална необходимост от специални грижи. Не отразявала и отношението на организацията спрямо приобщаващото образование.

Не така мислят от родителското сдружение. „Този пост нарича едно състояние, познато на науката от над сто години, “израз”, и осмива трудностите и подкопава усилията на родителите на деца със СДВХ. СДВХ е официална диагноза, която се поставя от лекар, а трудностите, които произлизат от това състояние, се наблюдават във всички сфери на живота“, пишат от „Нетипичен ум – СДВХ”.

Организацията е създадена от родители на деца със Синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност. Чрез нея те се стремят да повишат информираността за състоянието в българското обществото, както и да се борят със стигмата и дискриминационното отношение към децата със СДВХ.

Тези деца имат нужда от различен подход и допълнителна подкрепа в училище, за да се развиват пълноценно.

„Те нямат нужда от допълнителния натиск на хора, които не разбират или дори не приемат състоянието на децата със СДВХ, а още по-малко знаят през какво преминават те, както и техните родители“, пишат родителите от сдружението.

Сдлужението настоява за изтриването или опровергаването на въпросния пост, а в случай, че това не е официална страница на синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“, искат съдействие, за да бъде тя премахната от администраторите на Facebook.

“Страницата в момента има над 4900 приятели и има потенциала да създаде отрицателни внушения по настоящия, както и по други важни въпроси, да увеличи дезинформацията в българското общество и да постигне точно обратното на това, за което Вие като Синдикат, посветен на образованието, се борите“, отбелязват още родителите от сдружение „Нетипичен ум – СДВХ“.

“Публикацията във Facebook e насочена към родителите, които спекулират с диагнозата, а не към тези, чиито деца наистина имат необходимост от специални грижи. Политиката за приобщаващо образование е приоритет за синдикат “Образование” към КТ “Подкрепа” и ние работим много в тази посока – да се преосмисли подходът, за да стане по-ефективно”, отговори пред “Булевард България” председателят на синдикат “Образование” към КТ “Подкрепа” Юлиян Петров.

detskitegradini.com
Зад екипа на Детските градини стоят няколко много вдъхновени хора, които искат да направят деня ви по-информиран, по-весел, по-добър. -Контакт: info@detskitegradini.com