Публикация във Facebook профила на синдикат „Образование“ към КТ “Подкрепа” твърди, че състоянието “хиперактивност” не съществува, а проявите му са резултат от лошо възпитание. Особено притеснително е, че подобна теза идва от организация, чиито членове на практика трябва да образоват и подкрепят тези „невъзпитани“ деца.

Затова родители на деца със Синдром на дефицит на внимание и хиперактивност (СДВХ) са изпратили писмо, за да разберат дали наистина синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“ стои зад профила в социалната мрежа, разпространил обезпокоителното твърдение, пишат от “Булевард България”. Те се свързали с председателя на синдиката – Юлиян Петров. Той не отрекал автентичността на публикацията, но, по думите му, тя била насочена към “родителите, които спекулират с диагнозата “хиперактивност”, а не към тези с реална необходимост от специални грижи. Не отразявала и отношението на организацията спрямо приобщаващото образование.

Не така мислят от родителското сдружение. „Този пост нарича едно състояние, познато на науката от над сто години, “израз”, и осмива трудностите и подкопава усилията на родителите на деца със СДВХ. СДВХ е официална диагноза, която се поставя от лекар, а трудностите, които произлизат от това състояние, се наблюдават във всички сфери на живота“, пишат от „Нетипичен ум – СДВХ”.

Организацията е създадена от родители на деца със Синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност. Чрез нея те се стремят да повишат информираността за състоянието в българското обществото, както и да се борят със стигмата и дискриминационното отношение към децата със СДВХ.

Тези деца имат нужда от различен подход и допълнителна подкрепа в училище, за да се развиват пълноценно.

„Те нямат нужда от допълнителния натиск на хора, които не разбират или дори не приемат състоянието на децата със СДВХ, а още по-малко знаят през какво преминават те, както и техните родители“, пишат родителите от сдружението.

Сдлужението настоява за изтриването или опровергаването на въпросния пост, а в случай, че това не е официална страница на синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“, искат съдействие, за да бъде тя премахната от администраторите на Facebook.

“Страницата в момента има над 4900 приятели и има потенциала да създаде отрицателни внушения по настоящия, както и по други важни въпроси, да увеличи дезинформацията в българското общество и да постигне точно обратното на това, за което Вие като Синдикат, посветен на образованието, се борите“, отбелязват още родителите от сдружение „Нетипичен ум – СДВХ“.

“Публикацията във Facebook e насочена към родителите, които спекулират с диагнозата, а не към тези, чиито деца наистина имат необходимост от специални грижи. Политиката за приобщаващо образование е приоритет за синдикат “Образование” към КТ “Подкрепа” и ние работим много в тази посока – да се преосмисли подходът, за да стане по-ефективно”, отговори пред “Булевард България” председателят на синдикат “Образование” към КТ “Подкрепа” Юлиян Петров.

Зад екипа на Детските градини стоят няколко много вдъхновени хора, които искат да направят деня ви по-информиран, по-весел, по-добър. -Контакт: info@detskitegradini.com