Детски фитнес – изобщо съвместими ли са двете думи в едно изречение? О, да! Гимнастиката и тренировките в детския фитнес нямат нищо общо с тежките тренировки, с интензивните кардио натоварвания или вдигането на тежести. Насоките за физическа активност на малки деца между 2 и 5 години са, че всеки ден трябва да имат поне 30 минути структурирана тренировка и поне 60 минути неструктурирана – игра с физическа активност. А защо да не тренират като големи хора, но с малки уреди.
Ползите са много – детският фитнес укрепва костите и увеличава мускулната сила и издръжливост. В забавна и интересна форма малчуганите развиват сила, бързина, издръжливост, ловкост, гъвкавост, координация, поддържат тонуса си.
Когато Столичната община отваря за кандидатстване своята Програма за развитие на физическото възпитание и спорта, педагогическият екип на 79. ДГ „Слънчице“ обсъжда възможността да кандидатства с проект за изграждане на малък детски фитнес център.

„Не бяхме виждали детски фитнес, особено пък в детска градина. Няколко месеца по-рано ни попадна каталог на фирма, предлагаща различни образователни игри, пособия и съоръжения, сред които имаше няколко вида детски фитнес уреди. В детската градина, която е с отлична материална база, разполагаме с физкултурен салон, зала за празници и тържества, басейн, музикален салон, дигитален кабинет, кабинет по БДП, битова стая, Монтесори зала и др.

До басейна имаше свободно помещение, което отдавна искахме да оползотворим“, споделя за вестник „Аз-буки“ директорката на Калина Иванова. Тук се обучават 350 деца, разпределени в 13 групи по възраст. Те посещават фитнеса веднъж или два пъти седмично в зависимост от седмичната програма на групите, както и от времето навън. Ако времето позволява, по-важно е децата да играят и да се занимават с физически активности на открито. Те имат редица образователни дейности, част от тях задължителни, друга част по желание на детето и родителя. Всекидневието им е изпъстрено с разнообразни полезни дейности, с различни цели.
„Идеята да изградим този детски фитнес, е свързана с целта ни да бъдем адекватни на нуждите на съвременните деца и да намираме път към тях,за да можем да изграждаме полезни навици за здравословен начин на живот – казва директорката. – Доволни сме, че екипът на градината комуникира с млади, образовани и интелигентни родители, които често посещават някакъв вид спорт. За малките деца най-важният пример е този на мама и татко.“

Калина Иванова споделя, че екипът ѝ е далеч от мисълта да направи от децата културисти и боди билдъри, а и не е необходимо. „Важно е да ги мотивираме и да възпитаме у тях любов към природата, грижа за себе си, здравословно хранене и навици.“ Във фитнеса децата се раздвижват, тренират с уредите, извършват различни активности за намаляване на напрежението и тревожността, за забавление и удовлетворение от времето, прекарано в детската градина.

Уредите, с които разполагат на този етап в ДГ „Слънчице“ в Студентския град, са велоергометър, пътека, гребен тренажор, степер и др. На разположение на децата са още стелки за йога, гирички, въжета за скачане, гимнастически топки. Заниманията са под формата на организирани от учителя кратки тренировки от 15 до 30 минути в зависимост от възрастта на децата.
Родителите възприемат положително придобивката, направена специално за техните деца. „Смятам, че идеята им допадна. Когато децата са щастливи и родителите са щастливи“, коментира Иванова.

Детският фитнес е само една от интересните активности в ДГ „Слънчице“. „Екипът ни е съставен предимно от смели млади хора, мотивирани и активни учители, които не се страхуват да излизат извън зоната си на комфорт и да превръщат всекидневието на децата в незабравимо детство и добра основа за изграждане на личности. Материалната ни база е богата. Освен изброеното имаме голям и просторен двор с детски площадки и футболно игрище, биоградинка и тренировъчно поле по БДП“, разказва Калина Иванова.

Директорката подчертава, че именно възпитанието в опазване на природата и нейните богатства е техен приоритет. „В биоградинката заедно с децата се отглеждат зеленчуци и подправки. Дворът е богат на флора и е дом на много катерички и птици, за които се полагат редовно грижи чрез периодични кампании за изграждане и поддържане на хранилки. Разполагаме и с таблети, чрез които децата могат да се насладят на Слънчевата система или животните с помощта на образователни приложения от типа на Augumented Reality и интерактивен под“, добавя директорката.

Текстът е създаден за 7-ми брой на вестник “Азбуки”

Зад екипа на Детските градини стоят няколко много вдъхновени хора, които искат да направят деня ви по-информиран, по-весел, по-добър. -Контакт: info@detskitegradini.com