менюто в детската градина

Функцията на детската градина не е да бъде заместител на отсъстващата майка, а да допълва и разширява ролята, която в първите години на детето играе само майката, споделя психолог.

Майката, която чрез грижата си, обичта, играта и споделеното емоционално внимание, подпомага здравото психично развитие на детето през първите му години и вече вероятно достатъчно е “подговила” своето малко момче или момиче, за да премине през следващия етап в своето развитие и кризисни периоди по един адаптивен начин, с опората на сигурността в дома, обичта на най-близките, към които е изградило привързаност.

Детската градина би мога да се разглежда като разширяваща в определени посоки, функцията на добрия дом

Така детската учителка има за задача да поддържа, засилва и обогатява личното отношение на детето със семейството, като същевременно въвежда по-широк свят от хора и възможности. Така от момента на тръгването на детето на градина и искреното и сърдечно отношение между учителката и майката са ключ към осигуряване на спокойствие и увереност, и за родителя, и за малкото дете и ефекта, който се очаква при едно добро развитие на тези отношения, е майките да имат по-голяма вяра в себе си като родители.

Понякога родителите се безпокоят, че естествената криза с тръгването на детска градина всяко дете в своя етап на порастване преминава може да е по тяхна вина, защото са проявили неадекватност, или са прибързали или, постъпват “лошо”, защото детето им плаче. Ако няма конкретни други тревоги и безутешно страдание на малкото дете, то едно момиче или момче се нуждае от такова социално преживяване извън дома и семейството – ходенето на детска градина

За потребностите на всяка индивидуалност и всяко различно дете трябва да се предвиди кое ще бъде ценно за подкрепа в цялостното му психично развитие и функциониране, както и емоционалното му здраве.

detskitegradini.com
Зад екипа на Детските градини стоят няколко много вдъхновени хора, които искат да направят деня ви по-информиран, по-весел, по-добър. -Контакт: info@detskitegradini.com