Преди 200 години полски учени забелязали, че миньорите, работещи в солните мини, са по-здрави от своите колеги. В резултат на десетки изследвания разбират, че въздухът в солните рудници е естествено наситен с натриев хлорид, който има благоприятен лечебен ефект при белодробни и дихателни проблеми. Постепенно е доказано, че аерозолната сол играе важна роля за облекчаване на дихателните заболявания.
За да бъдат създадени условия, които са максимално близки до тези в солните пещери, започва изграждането на стаи със сол.

През 1960 г. в Русия и в Източна Европа са отворени първите солни стаи. В тях с халогенератор се разпръсква специална фармацевтична сол, докато децата, играейки, се и лекуват, защото вдишват аерозолните солни частици.

Въпреки че приемът на твърде много сол може да повлияе зле на организма на детето, халотерапията не засяга сърцето, стомаха или бъбреците, тъй като е ограничена само до дихателната система. Концентрацията на сол от фармацевтичен клас, която се вдишва по време на солната терапия, е много ниска – между 0,5 и 10 милиграма на кубичен метър, по-малко от една чаена лъжичка.

В халогенераторите се използва 99,95% фармацевтично чист натриев хлорид, който е с доказани антибактериални, антимикотични свойства и съдържа над 84 микроелементи и минерали, сред които калций, калий, магнезий, натрий, йод, бром, мед, селен и желязо. Освен това солта има изявено противовъзпалително действие върху организма. Чрез халотерапията солните частици влизат в дихателните пътища, полепват по лигавиците, дехидратират и променят  задръжните секрети и активират тяхното изхвърляне чрез метаболизма.

„Когато солта се разпада в организма, тя отделя отрицателни йони. Всички устройства, които са част от нашето всекидневие, като например мобилния телефон, са виновни за положителните заряди в нашия организъм. Те пък водят до повишено чувство на умора, раздразнение, безпокойство. Именно при вдишване на солен въздух отрицателните и положителните йони в тялото се неутрализират. Солта действа много добре при контакт с лигавичните клетки, особено добре повлиява отока при тяхното възпаление. Затова е незаменим помощник при лечение на различни респираторни и кожни заболявания“, споделя доктор Магдалена Богданова за вестник „Аз-буки“ .

Посещението в солна стая облекчава респираторни заболявания като астма, алергии, настинка, бронхит, ХОББ, кистозна фиброза, синузит, ушни инфекции. Помага и при кожни заболявания като псориазис, подуване и възпаление, дерматит, суха и лющеща се кожа, акне. И не само, халотерапията е доказан лечител на редица състояния – стрес, умора, безсъние, изтощение, главоболие, депресия и други. Играта в солната стая може дори да подобри състояния и проблеми на нервната система като например аутизъм – престоят в стаята намалява агресията и успокоява превъзбудата според психолози.
„Възрастта от 3 до 7 години е характерна със слаба имунна система, а честите респираторни заболявания през зимния период наложиха необходимостта от търсене на алтернативни методи за лечение и укрепване на детския организъм. Екипът на градината стигна до идеята, че солната стая е добър начин за превенция на заболяванията при децата и може лесно да я внедрим в учебната ни програма“, споделя за „Аз-буки“ Ценка Тодорова – директор на ДГ „Пинокио“ в Русе.

Детското заведение е първото със солна стая в града. 223 са децата, които ще посещават по график солната стая – по четири деца ще влизат с възрастен от екипа, докато са градината, а при желание от страна на родителя, когато са болни, имат възможност да бъде запазен час за посещение на стаята от 13 до 15 часа (по време на следобедната дрямка на групите).
„Вече четири майки с болните си дечица използваха стаята и отзивите им са прекрасни. Споделят, че още след първото посещение има облекчение в състоянието“, допълва Ценка Тодорова.

Създаването на солната стая е било голяма мечта и всички родители са приели нововъведението с желание. „Най-хубавата част на лечението със сол е, че децата дори не усещат, че са на терапия. Всичко, което трябва да правят, е да дишат. Така, че докато играят, техните дихателни пътища и кожа се прочистват и освобождават от замърсявания, възпаления и алергии“, убедена е директорката на иновативната детска градина в Русе. ДГ „Пинокио“ ще проправи пътя за още солни стаи в общината.
В солната стая в детската градина подът е покрит с 15 см сол. Редовно се включва подово отопление, което нагрява натриевия хлорид до 18 градуса, за да се изпарява по-добре солта.

Престоят на децата е 20 минути на ден. Въпреки неголемите размери в помещението могат да се лекуват до 12 деца за един час.

За деца над 12 години препоръчителният престой е 40 минути. Когато халотерапията се използва за поддържане или подсилване на имунитета, се препоръчва процедурите да са от два до три седмично. Минимумът за година е между 15 и 20 посещения, необходими да се направят, за да има наистина ефект и да се натрупа минералът в организма, така че да започне да дава реакция, споделят имунолози.

В София броени детски градини могат да се похвалят със собствена солна стая, но пък първата се появи oще през 2017 г.

В 171. ДГ „Свобода“ в квартал „Надежда“ стените на стаята са покрити с четири слоя природна сол, а халогенераторът впръсква непрестанно сух аерозолен натриев хлорид. Около 280 деца от градината на възраст от 4 до 7 г. ползват придобивката напълно безплатно по стриктен график – в интервал от 7 до 10 минути в присъствието на медицинско лице и с родителско съгласие, както и със съгласието на личният лекар. Изграждането на стаята е финансирано от Столична община с 21 480 лв.

Идеята за създаването на солната стая е на бившия директор на градината Диана Русимова. Тя включва детското заведение в проект с партньори от Москва и БАН. Вторият етап от този проект е свързан с приложение на нови технологии за профилактика и подобряване здравния статус на децата. Реализацията на идеята е благодарение на двустранния обмен между партньорите в проекта и активното съдействие на кмета на район „Надежда“ инж. Димитър Димов.

А във Варна екипът на първата детска градина със солна терапия, чрез дарители и от бюджета си, събира сумата от 15 000 лв., колкото е и цената на един халогенератор. Идеята за изграждането на солна стая в детска градина „Дружба“ възниква по време на ковид пандемията през 2020 г. и голямата заболеваемост сред децата. Въпреки всекидневните дезинфекции, въздухопречистватели и редица други уреди процентът на болни дечица не намалява. Затова и ръководството на градината решава да работи повече върху превенцията на заболяванията и закаляването на децата, както и за повишаване на техния имунитет чрез халотерапия.

Солната стая помага и на над 100 ученици в Специалното училище за ученици с нарушено зрение и аутистичен спектър „Проф. д-р Иван Шишманов“ във Варна.
Проучванията показват, че халотерапията е безопасна не само за възрастни, но и за деца от всички възрасти. Изследвания дори са доказали, че халотерапевтичните сесии са безопасни и за бебета от 3+ месеца и бременни. Но ако детето има температура или бъбречни заболявания не може да посещава въпросната стая, предупреждават медицински лица. Страничните ефекти, за които медиците до момента споделят, са единствено гъделичкане в гърлото или синусите, лека отхрачваща кашлица и усещане за леко щипене по кожата. Всичко това се дължи на факта, че дихателната система се изчиства от алергени и токсини, които са се натрупали в нея, а тези симптоми могат да продължат около два до три дни, споделят педиатри.

Малчугани програмират интерактивна пчеличка

STEAM център радва децата в русенската ДГ „Пинокио“. В него децата развиват креативното си мислене, творческото си въображение и обогатяват екипните дейности. STEAM означава наука, технологии, инженерство, изкуства и математика. Основната идея е децата да имат обучение на открито, в околната среда, да изследват своите умения и развиват критично мислене, да решават проблеми чрез комуникация във външна среда.

„В деня, посветен на инженерството, децата от втора възрастова група „Мики Маус“, докато играеха и се забавляваха, усвоиха нови знания и умения за уличното движение с помощта на Bee-Bot. Интерактивната пчеличка, която влезе в ролята на пешеходец, е програмирана от децата и стриктно спазваше правилата за уличното движение. А в деня, посветен на технологиите, бъдещите първокласници от четвърта възрастова група „Сладури“ усвоиха знания за числото 5 и неговата цифра, чрез софтуерната платформа „Енвижън“ – един компютър с много мишки“, споделя директорът Ценка Тодорова.
Методът STEAM се прилага в две образователни направления – „Математика“ и „Околен свят“, с помощта на интерактивни дъски. „Въвели сме и обучение по роботика – децата имат робот, с който да учат и играят, така че всяко да развива дигиталните си умения от най-ранна възраст“, споделя директорът за „Аз-буки“.

Текстът е създаден за 5-ти брой на вестник “Азбуки”

Зад екипа на Детските градини стоят няколко много вдъхновени хора, които искат да направят деня ви по-информиран, по-весел, по-добър. -Контакт: info@detskitegradini.com