Всяка крайност е вредна и да прекалявате с консумацията на определени храни, и да се лишавате от тях. Затова и по време на бременността трябва да се храните балансирано и да избягвате определен брой храни и напитки. Вижте кои и защо:

Алкохол

Всяка една напитка достига директно до детето през пъпната връв, което означава, че влияе и на неговото развитие. Приемът на спиртните напитки е опасен не само и за това, но и може да увеличи риска от аборт или преждевременно раждане.

Сурово месо и сурова риба

Суровото месо и суровата риба са изключително опасни за бременността. Патогените в суровото месо се разрушават от силната топлина, затова всичко трябва да е много добре сготвено. Но избягвайте храни като ростбийф, сурова риба, тартар, пъстърма, суджук, луканка, суши, пушена сьомга и др. могат да съдържат листерия или да отключат токсоплазмоза. Рибите – акула, риба меч, царска скумрия и риба тон съдържат повече тежки метали от другите и трябва да внимавате с консумацията им.

Специфични сирена и домашни млечни продукти

Другата категория храни, които трябва да избягвате са специфичните сирена и домашни млечни продукти, това е така заради бактерията листерия. Избягвайте камембер, бри, камбозола или козе сирене Chèvre, синьо сирене като Горгонзола, Романо или Рокфор, Рикота, всички меки, непастьоризирани сирена, както и козе или овче сирене. Подходящи за консумация са продукти, приготвени с мляко, загрято до висока температура като: кисело мляко, крема сирене, моцарела, сирене cottage и други. Пармезанът, въпреки че се приготвя от сурово мляко не е опасен, тъй като отлежава дълго време.

Бременна съм… какво да правя (4-6-та седмица)

Сурови яйца

Салмонелата е бактерията, от която трябва да се пазите по време на бременност, тъй като води до тежко повръщане, разстройство и често висока температура. Затова ако консумирате яйца, то трябва да са напълно сварени – между 7 и 10 минути. Избягвайте и домашната майонеза.

Храни и напитки с нетолкова висок риск

  • сладолед от витрина – всяка година при проверка на властите в уличните сергии със сладоледи се откриват бактерии като колиформи и Escherichia сoli
  • Нискокалорийните изкуствени заместители на захарта – аспартам и стевия не бива да се ползват през бременността и в периода на кърмене, защото нарушават микрофлората на чевата и увеличават риска детето да е с наднормено тегло и диабет

Кофеин

Спорна тема е дали кофеинът е толкова вреден за бременните, колкото го изкарват. Има данни, че кофеинът може да увеличи риска от спонтанен аборт, ниско тегло при раждане и трудно раждане. Но ако го ограничите до 200 mg на ден, както съветват лекарите, ще е най-добре

  • 1 чаша разтворимо кафе: 60 mg
  • 1 чаша кафе еспресо: 100 mg
  • 1 чаша чай с кофеин: 30 mg
  • 375ml кутия кола: 49mg
  • 250мл кутия енергийна напитка: 80мг
  • 100 грама млечен шоколад: 20 mg

Не се притеснявайте, ако от време на време имате повече от 200 mg, рисковете са доста малки.

Продукти за кожата, които да избягвате

Ретиноиди

Витамин А е жизненоважно хранително вещество, което е необходимо за оптимално здраве на кожата, имунитета, репродукцията и очите. Веднъж консумиран или абсорбиран през кожата, тялото ви го превръща в ретинол. Някои продукти за грижа за кожата против стареене използват вид ретинол, наречен ретиноиди, които са се превърнали в свещен Граал, тъй като могат да помогнат за акнето. Ретиноидите помагат на повърхностните кожни клетки да се ексфолират по-бързо и стимулират производството на колаген, за да подмладят кожата.

Количеството ретиноиди, които кожата ви поема, вероятно е ниско, но възможността за вродените дефекти на плода са свързани с използването му в по-високи дози. Като такива, всички ретиноиди не се препоръчват по време на бременност.

Високи дози салицилова киселина

Салициловата киселина е често срещана съставка за лечение на акне поради своите противовъзпалителни способности.. Но проучване от 2013 г. заключава, че продуктите, които доставят висока доза салицилова киселина – като пилинг и орални лекарства – трябва да се избягват по време на бременност.

Бременна съм… какво да правя (4-6-та седмица)

Хидрохинон

Хидрохинонът е продукт с рецепта за изсветляване на кожата или намаляване на пигментацията на кожата, която се получава от мелазма и хлоазма, които могат да бъдат предизвикани от бременността. Няма доказана връзка между тежки вродени дефекти или странични ефекти и хидрохинон. Но тъй като тялото може да абсорбира значително количество хидрохинон в сравнение с други съставки, най-добре е да ограничите експозицията (ако има такава) по време на бременност.

Фталати

Фталатите са разрушаващи ендокринната система химикали, съдържащи се в много продукти за красота. При проучвания върху животни сериозната репродуктивна и хормонална дисфункция е свързана с експозицията на фталати. Има малко изследвания върху хора в подкрепа на това, но ендокринните разрушители стават все по-често изследвани от професионални медицински организации като Американската академия по педиатрия за тяхната потенциална роля за отрицателно въздействие върху репродуктивно здраве. Козметиката е основният източник на излагане на фталати, а най-често срещаният фталат, който ще намерите в козметичните продукти, е диетилфталатът (DEP).

Зад екипа на Детските градини стоят няколко много вдъхновени хора, които искат да направят деня ви по-информиран, по-весел, по-добър. -Контакт: info@detskitegradini.com