безплатна ясла и детска градина

Петя Фачикова е майка и нутриционист – специалист по здравословно хранене – възпитаник на Канадския институт по природосъобразно хранене (CSNN). Автор е на онлайн програма за рестартиране и баланс в синхрон със сезона за повече енергия и лекота – Сезонни презареждания. Мисията  ѝ е да подкрепя и вдъхновява хората в грижата за себе си чрез балансирано, сезонно и природосъобразно хранене и начин на живот за повече енергия и благоденствие.

Петя, възпитаник си на Canadian School of Natural Nutrition, разкажи ни как се запали по дейността и какво научи там?

От малка се интересувам от темата за здравословното хранене, как ни влияят храните, как функционира тялото ни. Имах си мои приумици, въпреки, че семейството ми се хранеше по конвенционалния начин – бял хляб, много готвена храна, използване на олио, пържено. Спомням си, че имах предпочитания и специално за мен купуваха пълнозърнест хляб. На 11-12 годишна възраст си бях изградила навик всяка неделя вечер да не вечерям, за да ми започне по-леко седмицата, имаше дни през лятото, когато оставах на плодове по половин или цял ден. Спомням си как обяснявах на баба ми, че трябва да внимава с прясното мляко и въобще млечните продукти.

След това обаче завърших търговска гимназия, висше икономическо образование и работех като счетоводител. Когато се роди големия ми син, в периода на захранването се събуди още повече мотивацията ми да го храня здравословно и започнах усилено да чета в интернет, книги. По това време се появиха и първите нутриционисти в България и аз бях силно вдъхновена и впечатлена от дейността им. По-късно реших, че искам да знам повече за здравословното хранене и се записах за обучение към Canadian School of Natural Nutrition. Това е тема, която е важна за всички и дори вярвам, че трябва да се преподава в училище. Аз исках да знам какво мога да направя за себе си, за да се справя с някои лични оплаквания.

Децата и захарта – враг ли е добавената захар в сладкишите и ако можем с какво да я заменим?

Разбира се, че е враг. Захарта действа като наркотик, затова е важно да ограничаваме приема на захар на децата от най-ранна детска възраст и също да осъществяваме контрол по колко е позволено да приемат. Има много случаи, в които децата малко по малко така се пристрастяват, че дори не търсят разрешението на родителите, ровят по шкафовете, крият си сладкиши, шоколади.

Най-хубавото нещо, което можем да направим е да ги приучим да харесват естествения вкус на плодовете и зеленчуците. Вкусовите рецептори се променят в зависимост от това, каква храна преобладава в менюто ни. Целта на индустрията е точно чрез определени комбинации от захар, сол и мазнини да създава такива сладкиши, които да носят удоволствие и да водят до пристрастяване.

Затова не е изненада, че деца, които приемат твърде много индустриални сладкиши, не искат да ядат плодове и зеленчуци. Свикнали са на вкуса на по-концентрирана храна и натуралните храни с по-лек и деликатен вкус не им доставят удоволствие.

Като за начало е добре да има контрол и ограничение колко сладки и солени пакетирани храни им е позволено. В солените храни също има захар и различни подсладители.

Най-важно е да ги научим да хапват ежедневно плодове и да се наслаждават на тяхната сладост. Когато сме в перод на ограничаване на бялата захар и подсладители, може да им предложим малко по-щадящи алтернативи – вече има разнообразие от десертчета, които са направени на базата на сушени плодове, фурми, ядки, семена.

Могат да се приготвят домашни десерти с подбрани съставки. Има изобилие от рецепти в интернет, които са без захар, а също и без глутен и без лактоза.

Захарта може да се замени с плодове, сушени плодове като фурми, сушени сливи, годжи-бери. Също може да се използва мед, кленов сироп, стевия за послаждане на домашни десерти. Кокосовата захар също има малко по-нисък гликемичен индекс. Така или иначе, с всички форми на добавена захар е нужно да се внимава. Плодовете не влизат в това число и са изключително важни и полезни за всички.

Имат ли реално нужда децата от нея и в какви дози?

От рафинираната бяла захар никой няма реална нужда

Според СЗО само до 5% от енергийните дневни нужни е допустимо да идват от добавена захар, което включва захар, изкуствени подсладители, глюкозо фруктозен сироп и всички други форми на добавена захар, включително кленов сироп, мед, агаве, кокосова захар.

  • Според СЗО е допустимо за деца от 4 до 6 г. до 19 гр. на ден
  • За деца от 7 до 10 г. до 24 гр. На ден.
  • За деца от 11 и нагоре до 30 гр.

Това количество захар се набавя изключително бързо, защото има много скрита захар в дресинги, кетчуп, зърнени закуски, сокчета, газирани напитки и много други храни.

А палмовата мазнина, която се съдържа в много десерти?

Да, палмовото масло е най-разпространената мазнина, използвана в промишлената кулинария, защото е най-евтина. Влага се в производството на течен шоколад, сладкиши, кексове, торти, сладоледи, сосове, разтворими супи и спагети, майонези, маргарини. Главният проблем при палмовата мазнина е, че е хидрогенирана, т.е е обработена допълнително, така че да бъде в по-твърда форма. Това се прави, за да има по-дълъг срок на годност и подходяща консисестенция за влагане в пакетирани хранителни продукти. И самото хидрогениране води до увреждане структуравата на мазнината, не може да се обработи от организма, превръща се в трансмазнини, които имат силно негативно въздействие върху здравето ни.

Хранят ли се според теб добре децата в детската градина?

Според мен има много какво да се желае и подобри. Малкият ми син ходи в държавна детска градина и редовно разглеждам менюто им.

На всяко ястие отстрани отбелязват какви алергени има и винаги присъстват глутен и лактоза

Това са от най-честите алергени и присъстват на всяко хранене, понякога и в няколко компонента на едно хранене. Защо трябва децата да се претоварват с тези алергени и да приемат пшеница и млечни продукти на всяко хранене, като точно претоварването с тях може да отключи непоносимост или алергия. Не мисля, че е добре да пият също прясно мляко. Много хубаво би било да има салата с обяда.

Предлагането на свежи плодове и зеленчуци е съвсем минимално, а това са най-важните за здравето храни.

Споделям една лесна рецепта за домашен сладолед:

  • 1 чаша кокосово мляко
  • 3 банана
  • 1 чаша замразени боровинки

Всичко се разбива в блендер и се поставя във формички за сладолед или машина за сладолед.

Може да се екперементира като се използват различни ядкови млека, различни плодове – някаква основа за плътност и друг плод за акцент във вкуса, подсладител – мед, фурми, кленов сироп, сироп от агаве. Още опции за добавки са : протеин, листенца мента, босилек, ядков тахан, мака, боабаб, прясно издеден сок, сок от лайм или лимон, какао.

Как се справяш с предизвикателството да се храните здравословно цялото семейство?

Старая се да обяснявам, да давам пример, да готвя здравословно. Стремим се винаги вкъщи да има плодове и зеленчуци и да ги предлагам редовно на децета. Колкото повече ядат натурална храна, толкова повече им харесва и сами си я търсят. И разбира се ограничаваме до минимум сладкиши, шоколади и т.н. – децата са свикнали да питат дали може и да хапват в малки количества. Също всеки път ги питам дали първо са яли плод. Обяснявам им, че ако искат нещо захарно, трябва да компенсират с повече плодове и зеленчуци и така се стараем да има баланс. Личният пример е много важен, стараем се винаги да има салата на масата и децата проста са свикнали и сами си я търсят. За готвенето не винаги са много щастливи, някои неща ги отказват, но все пак са свикнали да не ядат пържено, да ядат супи, повече зеленчукови, бобени ястия. За децата е важно от най-ранна възраст да им се предлагат повече полезни и натурални храни и да им се формират вкусовите рецептори.

Със съпругът ми имам късмет, че въобще не е претенциозен. Осъзнава ползите от здравословното хранене, прави с мен моите сезонни програми за леко разтоварване и се наслаждава на всичко, което му предложа – плодови кремчета, смутита, салати, кюфтенца от елда, боб, киноа, овесени ядки. Така му се променят нагласите за храната, че след участие в програмите спря всякакви захарни изделия, след друга програма и хляба.

В днешния свят с много преработена храна, захарни изделия на всяка крачка е трудно да се храним напълно натурално, но е важен баланса и в 80% от случаите да избираме истинска храна за нас и за децата си.

https://www.facebook.com/petyafanutritionist

detskitegradini.com
Зад екипа на Детските градини стоят няколко много вдъхновени хора, които искат да направят деня ви по-информиран, по-весел, по-добър. -Контакт: info@detskitegradini.com