“В близките дни Народното събрание трябва да приеме решение за изплащане на компенсации за децата, на които е отказан достъп до общинските детски ясли. Предлагаме изплащане на временна месечна компенсация в същия средномесечен размер като на приетите в общинските детски ясли деца”. Това пише в предложението на Дискусионен клуб за социална местна политика, изпратено до общинските съветници в Столичния общински съвет и медиите.

В него се посочва, че средствата, които общината и държавата разходват за децата, приети в общинските детски ясли, в същия размер трябва да достигат и до родителите на децата, останали извън тях.

Експертите са изчислили, че необходимите средства за компенсации ще бъдат значително по-малко и ще станат на практика 0 лева, докато се изпълнят обещанията на администрацията на Столична община и държавата при сроковете за строеж и за разширение на общинските детски градини.

Правната възможност за предлаганото решение е предвидена в Закона за местното самоуправление и местната администрация и в Правилника за организация и дейността на Столичния общински съвет, уверяват от Дискусионен клуб за социална местна политика.

Министърът на образованието Красимир Вълчев обяви в края на август, че „вероятно ще има компенсации за родители на деца в предучилищна възраст, за които няма места.

За този проблем той е разговарял с премиера и Бойко Борсов е изразил съгласие, като се очаква скоро депутати да внесат конкретното предложение в деловодството на парламента.

Зад екипа на Детските градини стоят няколко много вдъхновени хора, които искат да направят деня ви по-информиран, по-весел, по-добър. -Контакт: info@detskitegradini.com

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here