Статията е изготвена от Маги, мама блогър в 1 мин/и мама, преподавател по Педагогика по професия и майка на малка госпожица по настоящем. Тя споделя бързи идеи за развиващи занимателни дейности за бебета и деца (от 0 до 5 години) и ни подбра специално четири есенни игри на открито за стимулиране на речта.

Есента е красив сезон с безброй възможности за игра навън. И докато се възползваме от хубавото време, ето и няколко идеи как да направите разходките за малките деца още по-забавни и полезни, стимулирайки речта им.

Природен маракас (за деца над 3 месеца)

Съберете жълъди, кестени, сухи листа и каквото друго си харесате по време на разходката. Напълнете шепите си с нещо от събраните материали, напр. жълъди, и ги затворете, така че да не изпаднат. Приближете шепите си до детето и започнете да ги разтръсквате, за да се чува звук. Сменяйте позицията на шепите – пред, зад и встрани от детето. Сменяйте темпото и силата на звука. На по-големите деца може да дадете сами да играят ролята на маракас. Тази игра стимулира развитието на слуховия апарат на детето и чувствителността към разликите в звуците, което по-късно улеснява речта.

Събиране на листата (за деца, които седят седнали)

Няма възраст, на която събирането на есенни листа да омръзва. А как може то да подпомогне проговарянето на децата? Събирането на дребни предмети (като листата) стимулира развитието на фината им моторика, а учените са доказали, че колкото по-развити са движенията на пръстите, толкова по-развита е речта при децата. По същата причина е много полезно да ги оставяме да си поровят и в калта след есенните дъждове. Разбира се, не забравяйте, че децата усещат предметите и с уста и наблюдавайте детето да не изяде някое листо.

Издухване на листа (за деца над 1год.)

Играта е лесна – вземете дребно листо и го поставете на дланта си или на пейка. Стимулирайте детето да го издуха. Ако досега не сте играли игри с издухване, покажете на детето как се прави. Ако то се справи успешно, вземете по-голямо листо или направете цяла купчина. Тази игра помага на детето да развие контрол над дъха си, необходим за речта.

Есенен лов на съкровища (за деца над 18 месеца)

Всеки лов на съкровища е забавен начин да разширим броя на думите, които детето познава и използва. Може да го включим активно в тяхното разучаване като предварително подготвим картинки на неща, които да търсим заедно. На малките деца показвайте по една картинка и то когато вече имате видимост на търсеното нещо. При децата под 2 годинки може да се налага заедно да отивате и намирате предмета, докато свикнат с търсенето. Играта позволява, освен думи, свързани с есента, да научите и упражните предлозите за местоположение (под, над, зад, пред и т.н.).

Може да я последвате в Инстаграм и в страницата й във Фейсбук

Светлана Иванова
Новият член в екипа ни - Светлана е завършила педагогика, но обича да пише за деца, образование и много теми, свързани с родителството.