“Труд” научи, че от 11 май има готовност да бъдат отворени за работа и детските ясли и градини. Все още от Националния оперативен щаб изчакват да видят какво ще се случи в страните, които вече са направили това. Ясли и детски градини в няколко европейски държави, вече заработиха, а в други ще бъдат отворени в
близките дни, пише изданието.

Въпреки че преди дни здравният министър Кирил Ананиев бе категоричен, че няма да отварят градините за момента, експертите от Щаба обмислят тези варианти.

Пред “Труд” водещи експерти отбелязаха още, че няма да се изискват нови изследвания на деца при отварянето на яслите и забавачките, тъй като се разчита на изолацията, в която са били.

На другия полюс е социлният министър Деница Сачева, която казва, че ако детските градини останат затворени, тогава ще предложат мерки, за да подкрепят семействата.

“Децата и това кой ще ги гледа е въпрос, които предстои да бъде обсъждан, казусът е сложен за решаване, защото около 40% от родителите не искат да се отварят градините. От учителите и служителите в детските заведения също има такива, които се притесняват да се върнат на работа“. Това обяви още  Деница Сачева.

Междувременно учители от детските градини в страната алармират, че им изтичат платените отпуски, което означава, че ако детските градини не отворят скоро, те ще бъдат принудени да останат в неплатен.

Зад екипа на Детските градини стоят няколко много вдъхновени хора, които искат да направят деня ви по-информиран, по-весел, по-добър. -Контакт: info@detskitegradini.com