Здравният министър Кирил Ананиев: “На този етап още не е дошъл моментът, в който да отворим детските градини и ясли. Това каза министърът на здравеопазването Кирил Ананиев по време на брифинг в Министерски съвет.

„Вие знаете, че всяка следваща стъпка, която предприемаме,
я правим на базата на анализ от резултатите на взетите вече стъпи до този момент.

Разбира се, че в момента и Щабът, и заедно с правителството, обсъждаме следващите стъпки. Знам, че това е една от първите стъпки, които се прилага в редица други държави. Предполагам, че тя ще бъде и една от следващите наши стъпки, но
трябва да сме сигурни, че ситуацията е стабилна, устойчива и няма да има обратен процес от връщане на заболяването.

Рискът за децата, ако е налице, не трябва да има никакъв компромис”, допълни Ананиев.

Министърът коментира и въпроса с по-големите групи в детските градини и посочи, че това е един от проблемите, заради които не се взима решението. „Събирането на толкова много деца, след това връщането им вкъщи, обратно отиване в детската градина или ясла на другия ден, крият огромен риск за децата, и не само за тях. Ето защо не бързаме с взимането на такова решение”, допълни още министърът.

Междувременно в майчинските групи наблюдаваме, че мненията да останат затворени преобладават заради големия риск, на който излагаме децата.

Но от друга страна има родители, които нямат възмоност да се върнат на работа, тъй като няма кой да гледа детето им. Именно заради това преди седмица се обсъдиха идеи за хората на първа линия в борбата с Covid-19, както и за тези, които имат голяма нужда да пуснат децата си, да могат да го направят.

detskitegradini.com
Зад екипа на Детските градини стоят няколко много вдъхновени хора, които искат да направят деня ви по-информиран, по-весел, по-добър. -Контакт: info@detskitegradini.com