Остри критики към преминаването на детските ясли под шапката на МОН се чуха по време на разглеждането на предложените изменения в ресорната парламентарна Комисия по образование.

Законопроектът е внесен от Елисавета Белобрадова (ДБ) и група народни представители и предвижда изменения, свързани с изграждане на единна система на образование и грижи в ранна детска възраст, която да обедини институциите, които ги предоставят и яслите да преминат от Министерство на образованието към МОН.

Белобрадова отбеляза, че в момента в страната в ясли са около 12 500 деца, докато други 17 500 деца са в яслени групи в детски градини и издръжката на едните и другите е различна. Пред парламентарната комисия по образование Белобрадова посочи, че България е единствената държава в Европейския съюз, която не е приела рамка за качество на образованието в ранна детска възраст. Изрично изтъкна, че ако законопроектът се приеме, това няма да повлияе негативно на работата на медицинските сестри в детските градини: твърди, че ще продължават да бъдат медицински лица, няма да има отражение и на заплащането им.

“Детската градина ще се превърне в институция, предоставяща образование и грижи в ранна детска възраст, като по този начин ще бъде преодоляна и необходимостта от повторна адаптация на децата от яслата към детската градина”, посочва Белобрадова.

Пълно неодобрение срещнаха обаче заявките ѝ сред представителите на синдикат “Подкрепа” и директори на ясли от градове в страната, които бяха дошли за заседанието на комисията. Соня Върбанова посочи, че децата до 3 години “могат да получават някакво образование и затова има педагози, но цял ден тези деца не могат да бъдат обучавани по програмите, които вие виждате”. По думите ѝ в яслените групи трябва да се полагат грижи за физическото развитие на децата.

Соня Върбанова от Медицинската федерация на “Подкрепа” поиска вместо да се приема този законопроект да се увеличи броят на яслите и децата до 3-годишна възраст да са в ясли, а не в яслени групи в детските градини. Според нея в тази възраст е важно децата да се гледат от медицински лица. Тя постави въпроса за заменянето на медицинските кадри в яслите от педагози, което според нея е груба грешка при толкова малко деца. Елисавета Белобрадова от ДБ обаче обясни, че никъде в проекта не пише за замяна или заличаване на медицинските кадри и че той не предвижда това. Председателят на ресорната комисия и депутат от ГЕРБ Красимир Вълчев постави въпроса за острия недостиг на сестри в яслите и в момента, като според него проектът не предлага закриване на яслите, а просто се „сменя табелата”.

Мукаддес Налбант посочи, че ДПС няма да подкрепи законопроекта. Срещу него се изказаха и от “Възраждане”. Димитър Пашев от формацията отбеляза, че децата в яслите се нуждаят преди всичко от здравна грижа. Ирена Анастасова обяви, че БСП също няма да подкрепи законопроекта. Според нея яслената ни система е много добра. Тя посочи, че в страната дори няма специалисти педагози, които могат да се занимават с ранно детско развитие, няма и такова образование във висшите ни училища.

Зад екипа на Детските градини стоят няколко много вдъхновени хора, които искат да направят деня ви по-информиран, по-весел, по-добър. -Контакт: info@detskitegradini.com