Христина Велинова e психолог, психотерапевт и сертифициран семеен констелатор. Заедно с екипa й създава организация ЗОНО ( www.tuns.world ), в която работят за подобряване на психичното здраве на родители и деца и подпомагане в методите на възпитание, които използват. Развиват и „Гнездото“ – пространство във фейсбук за бъдещи и настоящи родители, в което разглеждатвсички теми, свързани с партньорствата, децата и нас самите след свиването на нашето гнездо, след голямата промяна в живота ни наречена семейство – https://www.facebook.com/groups/gnezdoto.

Жената след раждането се превръща в майка, а мъжът има нужда от време, за да се превърне в баща. И тук става разминаването между тях

В тази статия ще изброя някои от много често срещаните причини за разклащане на взаимоотношенията при партньорите след появата на дете. Целта на написаното е да насърча всяка една двойка, между която има уважение и любов, преди да вземе крайното решение за раздяла, осъзнато да помисли дали не е възможно да потърси помощ. Или взаимно родителите да си помогнат, за да спасят отношенията си, както в името на тях самите, така и в името на едно прекрасно създание, плод на тяхната любов.

След появата на детенце, на двойката се налага да заеме нови роли, съвършено различни от досегашните. Ако до този момент те са си били партньори един за друг и са обслужвали само своите си нужди, сега влизат в ролята на майка и баща и поемат нови задължения. От тях се изисква да отговарят и на нуждите на още някой. Природата е съвършена и се грижи за всичко, което идва в живота ни. Затова и старателно подготвя до колкото е възможно жената за това, което я очаква и за новия и живот.

Целият дискомфорт през който преминаваме всъщност е доста добра подготовка за новата ни позиция като майки. Само че бащата не преминава през този процес по същия начин и затова на него понякога му е по-трудно да заеме новата си роля. Това е причината, поради която и нуждата на детето от бащата се появява на малко по-късен етап. В началото детето има най-голяма нужда от майката, нейната любов, ласка, допира с нея.

1. И тук идва първият момент, в който много често се създават конфликти с партньора. Жената е възможно да проявява нетърпение към мъжа и да иска от него бързо да приеме и да овладее новата си роля. Много жени стават нападателни и дори агресивни, когато той не се справя.

2. От друга страна, ако мъжът не проявява достатъчно разбиране към половинката си и не приема нейната промяна и трансформацията, през която преминава, понякога в следствие на хормоните, които бушуват в нея също започва разклащане в отношенията им. Тук е важно мъжът да прояви търпение и да прави компромиси, тъй като не са изключени внезапни избухвания, плачове, промяна в настроението, което води до объркване в него. Важно в този момент е мъжът да прояви любов и подкрепа и да не обръща внимание на резките промени в жената.

3. Възможно е мъжът изобщо да не може да влезе в ролята си на баща и да поеме отговорност. Ако се случи, вероятно това поведение е следствие на цялостното непорастване на вашата половинка и оставането му в ролята по-скоро на дете, отколкото на мъж и баща. Тогава жената има усещането, че се грижи за две деца, което много често води до край на връзката.

4. Друга причина е, ако фокусът е до толкова в детето, че двойката забравя изцяло за партньорските си отношение. Двойката спира да функционира като двойка, а само като родители. В този случай те често могат да останат заедно, обединена от детето. Но това от своя страна се усеща от детето като тежест, защото тогава то е натоварено от отговорността да обединява майка си и баща си. В същото време тези отношения са пример за детето, който е възможно то да преповтори и последва в живота си.

5. Следващият пример е, ако няма изградени граници с детето и то заеме мястото на някой от родителите. И буквално е възможно да успее да застане между тях, а те остават без реакция. Тогава единият родител става излишен и се чувства изолиран. Тук много често партньорът, който е излишен започва от своя страна паралелна връзка или пък силно изостря отношението си към детето и с времето често се стига отново до раздяла или до пълно отчуждаване.

6. Ако жената влезе в ролята на майка до толкова, че съвсем забрави за жената в нея, тя е възможно да започне да се държи и с мъжа си като майка. Ако партньорът е достатъчно осъзнат, той ще реагира остро на това отношение и от своя страна ще търси жената, с която е създал семейство. В този случай жената много често изоставя външния си вид, социалните си контакти, избягва всякакви сексуални отношения и изпитва към мъжа си повече отблъскване, отколкото привличане. Разбира се, това създава вътрешен конфликт в мъжа, който търси своята половинка и близост с нея.

7. Ако преповтаряте модел на вашето рождено семейство, е възможно изведнъж с появата на новия член в семейството да настъпи сериозна промяна, дори и преди детето всичко да е било добре между вас като двойка. Ако самите вие сте дете на разведени родители или такива, при които отношенията са се влошили след вашата поява, то тогава е възможно просто да вървите по стъпките на вашите родители.

8. Следващата причина е, ако мъжът не може да приеме новата роля на жена си и отказва да се съгласи с нея. Той търси своята партньорка и саботира всичко, което тя прави като майка. В тези случаи често се наблюдава принуда от негова страна, психически натиск и унижение. Особено чест тук е сексуалният натиск и ако последва отказ от жената – се демонстрира сърдито и неуважително поведение, което се показва и пред детето.

9. Липса на комуникация и време заедно. В следствие на ежедневието, което ни завърта, понякога двойката спира да отделя време за себе си и се отчуждава.  Спира комуникацията между тях и напълно се дистанцират от живота, който са водили до този момент. Обръщам се към всички родители – винаги има начин да останете заедно и да прекарате време. Детето е щастливо, ако вижда родителите си щастливи. Трябва да знаете, че то се нагажда на вашия живот и ритъм. Всичко останало са извинения.

10. Поемане на задълженията за детето само от единия родител. Това е възможно да се е случило, защото родителят се страхува да остави грижата на друг и се опитва да обхване всички отговорности, свързани с него или защото другият родител пасува и няма интерес към занимания, свързани с детето. И в двата случая в родителя, който поема всичко на гърба си, се заражда гняв. Той се усеща сам, сякаш никой не го разбира, пренатоварен и всички тези емоции в него излизат като вулкан или започва да гълта навътре и да трупа така наречената пасивна агресия.

Във всички гореизброени сценарии детето не остава в сянка, защото независимо от възрастта му, то усеща цялата тази семейна динамика, която го заобикаля и това винаги има последствия в психичното му развитие в бъдеще. Всички осъзнати родители, които искате по-добър живот за вас и за децата ви, ако се намирате в някоя от тези или подобни ситуации, не подминавайте с лека ръка. Обърнете внимание докато е време и докато не е станало късно. Всичко е поправимо и ако във вашето гнездо има любов, не я погубвайте, не избирайте ината и егото в този момент, защото това е избор за цял живот, а последиците от този избор са за всички, най-вече за децата ни!

detskitegradini.com
Зад екипа на Детските градини стоят няколко много вдъхновени хора, които искат да направят деня ви по-информиран, по-весел, по-добър. -Контакт: info@detskitegradini.com