адаптация детска градина

Със старта на детската градина, всеки родител започва да мисли „Как по-лесно да се адаптира детето ми?“.  Детето ще прекрачи прага на един нов и непознат свят за него. Ще се запознае с нови и различни емоции, отношения, поведение, режим и още много неща. На думи може би не е нещо малко, но истината е, че е дори огромно. Знае се, че децата вкъщи се чувстват най-защитени и най-удобно. Родителите са онези хора, които се грижат за тях и им дават обич и усмивки. В един момент това се променя и трябва да открият усмивки, добро отношение и закрила на място съвсем непознато за тях и от хора, които едва вижда за първи път. Затова Милка Игнатова – магистър логопед, писател и поет, ни споделя няколко стъпки, които могат да подпомогнат адаптацията на детето в това ново приключение – детска градина.

Говорете и обяснявайте на детето за детската градина дълго време преди стартирането

Още преди да започне да ходи в детската градина е добре да обяснявате на детето какво е това място. Хубаво е да бъдете конкретни и да казвате истината на детето. Например, че там има малки столчета, маси, чаши  и т.н. специално за всички деца. Да разказвате за двора, зеленината в него и разбира се, детските площадки. Разказвайте за функциите на градината и за какво служи тя. Например, че там ходят децата, за да научават нови неща като песни и приказки. Градината е място, в което децата се запознават с други деца, докато родителите работят. Обяснявайте и говорете повече време преди старта на детската градина. Месец, два, три. Може да не е всеки ден, но се старайте да е често.

Често минавайте край детската градина

Отново описвайте подробно и детайлно всичко в детската градина. Ако имате възможност и вече знаете коя ще е тя, е добре да минавате често край нея.

Заведете детето в градината в един от свободните дни

При възможност от ваша страна и тази на детското заведение може да заведете детето в двора на градината в определен ден или когато има деца отвън. Така детето ще види една от забавните и свободни дейности на децата и градината. Ние лично случихме на спортен празник и детето беше впечатлено.

В момента на подаване на документи и записването на детето нека присъства и то

Ако имате възможност, заведете детето с вас. Така ще види част от екипа на градината и една от нейните дейности, пък било то и административна.

Научете основните навици у дома

Овладените полезни навици ще бъдат улеснение за детето и ще му вдъхват увереност. Опитайте се преди старта на годината да овладеете основните навици у дома. Това са неща, които ще бъдат изисквани от детето там, за да се справя самостоятелно. Може да не е напълно, но все пак да е информирано и да опитва да ги изпълнява навици като: миене, хранене, преобличане, преобуване, ходене на тоалетна.

Разигравайте сценки, свързани с детската градина

Може вие да сте участници и да разигравате роли на деца и учители като разменяте ролите си. Може да разигравате ходене на детска градина с играчки, фигурки и други.

Четете и разказвайте книжки за детската градина

Детските книги често са чудесен и лесен начин да поставим детето в различни ситуации. Книжките може да са една добра основа за знанията за детската градина.

Изберете раницата за детската градина заедно

Включете детето в процеса на избиране и купуване на раница, дрехи и други необходими принадлежности. Така ще се почувства част от процеса и ще знае, че има право на избор. Освен това ще възприема идеята за детска градина и пособията, които ще са му необходими там.

Създайте си ритуал за „довиждане“, който да правите щом оставите детето на детска градина

Ритуала е нещо много интересно и често добра тактика за справяне в различни ситуации. Може да е един подскок, две целувки или просто голяма прегръдка. Ритуалът трябва да е кратък и след завършването му детето веднага да влезе в градината. Не поглеждайте след това, защото може да стане неприятно и детето да поплаче.

Изтеглете позитивното от разказите на детето за градината и наблягайте на него

Всеки родител пита детето си как е минал денят в детската градина. Когато детето разказва, усещаме емоциите, които влага, било то приятни или не. Опитайте да разберете какво му е харесало там и кое му е приятно. Наблягайте на тези неща и отделяйте повече време в разговора на тях. Включете и ваши спомени от детската градина, дайте личен пример.

Всяко дете е различно. На всяко е необходимо различно време, за да се адаптира. Няма правилна формула, с която всичко да е лесно. Истината е, че почти няма дете, което не е поплакало или поне се е просълзило първия ден в градината. Тези идеи могат просто да намалят ефекта от новостите и да направят детето по-уверено, както и дните със сълзи да са по-малко на брой и по-бързо да преминат към дни с усмивки. Разбира се, важно е и в какъв екип ще попадне детето, в коя градина и като цяло всеки детайл е от значение. Ние като родители може да направим много неща, с които просто да вярваме, че детето ни ще се чувства възможно най-добре. А именно това е и целта на тази статия.

detskitegradini.com
Зад екипа на Детските градини стоят няколко много вдъхновени хора, които искат да направят деня ви по-информиран, по-весел, по-добър. -Контакт: info@detskitegradini.com