градина

Изграждането на зеленчукова градина в детската градина предоставя много възможности за развитие на различни умения и способности при децата. Ангажирането на деца в предучилищна възраст (3 до 5 години) в концепцията за земеделие e чудесна инициатива и начало на изграждане на стабилна връзка с природата. Но освен това, ето някои от уменията, които градинарство развива:

  1. Наблюдателност и Грижа за Природата: Децата наблюдават процеса на растеж на растенията в градината, как се поливат растенията, какво се случва, когато едно растение се посее, какво расте над земята и какво под земята, как работи кореновата система.Това насърчава грижата за природата и околната среда.
  2. Отговорност и Съпреживяване: Грижата за растенията изисква отговорност и съпреживяване. Децата научават, че трябва да се грижат за нещата, за да растат и процъфтяват.
  3. Научно Мислене: Процесът на отглеждане на растенията включва научни аспекти като наблюдение, изследване и разбиране на различни етапи от растежа. Това засяга и математиката – от колко вода се нуждаят растенията, колко растения засаждаме и на какво разстояние, колко високо ще стане растението.
  4. Моторика: Децата трябва да се занимават с различни дейности като копаене, поливане и поставяне на семена или растения. Тези дейности подобряват фината и грубата моторика. Те се учат да боравят с инструменти, да използват ръцете си, за да копаят или жънат реколтата, да вземат и използват лейки, внимателно да държат разсада.
  5. Комуникация и Сътрудничество: Процесът на грижа за градината може да насърчи комуникацията и сътрудничеството между децата. Те могат да споделят идеи, да споделят един с друг, да се редуват да копаят почвата или да поливат растенията, споделяйки помежду си теории за това как ще порасне растението или какъв вкус ще има.
  6. Знание за Храна: Децата научават откъде идва храната и какви са основните зеленчуци и плодове на трапезата ни. Това насърчава здравословното хранене и познаването на разнообразни видове храни.
  7. Време в Природата: Заниманията в зеленчуковата градина насърчават децата да прекарват време на открито и да се свързват с природата.
  8. Креативност и Фантазия: Децата могат да създават истории и игри, свързани с градината, което насърчава тяхната креативност и фантазия.
  9. Умения в Обработка на Информация: Наблюдението на растенията и регистрирането на промените в тях може да развие умения в обработка на информация и анализ. Освен това засяга и сензорното развитие – как храната има различен вкус в зависимост от това дали е варена или сурова и дали е узряло или не. Как се променят продуктите и растенията, докато растат и как увяхват. Докосване: използване на ръце за копаене на почвата, засаждане на семена, събиране на продукцията; усетете дали нещо е узряло и готово; усетете колко тежко или леко е нещо.
  10. Спокойствие и Релаксация: Градинските дейности могат да помогнат на децата да се чувстват по-спокойни, като същевременно учат за стойността на труда и търпението.

Препоръчва се засаждане на растения, които се отглеждат в дадена област или регион.
Зад екипа на Детските градини стоят няколко много вдъхновени хора, които искат да направят деня ви по-информиран, по-весел, по-добър. -Контакт: info@detskitegradini.com