Искаме най-доброто за децата ни – подбираме най-вкусната и прясна храна, избираме най-меката материя, най-хубавите дрешки и обувки. Но стигне ли се до избор на играчки, някои от нас правят компромиси. Най-вече с пластмасата.

Именно играчките са предметът, с който детето ви прекарва 70% от деня си. Чрез една играчка то изучава целия свят. Но преди да поръчате играчка на вашето дете, трябва да се замислите коя е най-подходяща, не само за възрастта, но и спрямо функциите, които изпълнява.

Защо дървени играчки? Дървените играчки никога не излизат от мода, както и от списъка на майките. Има много причини те да са по-добри от пластмасовите, не само за вашето дете, но и за околната среда. Те са по-трайни, отделят по-малко отпадъци с времето, не съдържат химикали и най-вече помагат на децата да се докоснат до знанието чрез упражнения за фина моторика, да се заредят с енергия за игра, да изучат различни текстури.

Вижте какво подбрахме за вас от онлайн магазина за дървени играчки Munda Mundi, дело на семейно производство от Бургас. Те вярват в максимата че развиващите играчки могат не само да бъдат обучаващи, полезни и качествени, но също така и красиви, интересни и уютни.

Как да изберем играчки за деца от различни възрасти

Според специалисти по детско развитие до три годишна възраст на детето се препоръчва т пъзели, игри лабиринти, сортиране. От три до пет години децата вече възприемат ролевите игри и те стават част от тяхното израстване, както и основата на конструкторите. А от пет до осем години социално-ролевите игри се доразвиват, но и допълват с по-сложни комплекти и сложни конструктори.

Пъзел плодове и зеленчуци

Вижте продукта тук и тук

Пъзелите се предлагат в цялата гама на обучение, от което детето ви има нужда. Може да започнете между навършването на година и половина и две да показвате на детето ви различни форми, включително плодове, зеленчуци, коли, цветове.

Развиваща игра катинари и ключове

Попълването на пъзел, дори и най-лесния, според вас, поставя разрешаването на проблем в основата на играта. По този начин децата трябва да помислят как да разработват стратегия за достигане на крайната цел. Тази игра спомага за развитието на фината моторика, вниманието, търпението, логиката. Отново е подходяща за малки деца.

Дървен монтесори сортер

Многофункционалната играчка – сортер не само ще помогне на детето ви да научи цветовете и да сортира и подрежда орнаменти по образец, но и ще се превърне в един страхотен извор на вдъхновение по време на сюжетно-ролевите ви игри, защото скринчето може да стане истинско сандъче със съкровище.

Танграм

Танграм е логическа игра за деца над петгодишна възраст. Състои се от 7 плочки (тани), които при подходящо нареждане образуват квадрат, но и специфични фигури, зададени само със силуетите си, но при условие, че се използват всичките седем плочки и то така, че да не се застъпват. Този пъзел е един от най-творческите материали, с които детето ще развие освен когнитивните си умения, логика, търпение.

Рисуване с двете ръце

Рисуването с двете ръце едновременно е интересно и полезно упражнение за малчуганите, тъй като това развива страничното зрение, което после помага в четенето, подобрява отношенията между двете полукълба на мозъка (а това е скоростта на реакции и мисленето) и не на последно място тренира моториката.

Главоблъсканица

Уникалният дървен пъзел – главоблъсканица е с геометрични форми, което позволява различни комбинации на плетеницата. Подходящ е за малко по-големи деца (4 години). Играта е уникална възможност за мозъка да тренира логиката и конструктивното мислене на малчугана.

Конструктор без лепило

Този тип занимателни игри са подходящи за по-късния етап от развитието на детето. По същност строителните елементи на конструктора са едни от най-мощните учебни способия, развиващи двигателните умения и координацията между ръцете и очите, спомагащи и за оформяне на пространствени разсъждения, когнитивна гъвкавост, творческо мислене. Освен това отделят детето от технологиите и го интригуват.

Ферма с двор

Докато играят с конструктори, децата трябва да се научат как да сглобяват различни предмети, да различат големи от малки части, както и да усвоят финия контрол на ръцете и да усъвършенстват връзката между окото и ръката. Освен това фермата може да се оцветява, могат да се добавят дървени животни и по този начин конструкторът да се превърне и в ролева игра.

Автосервиз

Автосервизът, освен, че е конструктор, е и поле за игра и развитие на въображението на момчета и момичета. Отварящите се врати, подвижната рампа за коли е изключително многофункционална игра, която развива структурното мислене на детето, възможността да плъзга нагоре и надолу коли, както и да подрежда други предмети. Фантазията тук също може да се разгърне.

Къща с и без обзавеждане

Къщата с обзавеждане е тип ролева игра, с която детето ще може, освен да я построи и оцвети, да развива мисленето и логиката, както и сюжетите на ролевите игри. Екоконструкторът е направен от натурално дърво и е произведен в България. Активно развива въображението, фантазията, фината моторика на момчето или момичето ви. Предлагат се различни варианти, на два или три етажа, в зависимост от сезоните, дори и замъци.

Статията е в партньорство с Munda Mundi

Зад екипа на Детските градини стоят няколко много вдъхновени хора, които искат да направят деня ви по-информиран, по-весел, по-добър. -Контакт: info@detskitegradini.com