Eднократна помощ в размер на 1000 лв. за родено дете във Варна, в семейство, в което поне единият родител има висше образование. За целта в общинския бюджет за тази година да бъдат планирани и заложени 1 млн. лева, предлaгат от групата на “Възраждане” в Общинския съвет.

Населението на Варна намалява с около 10 000 души годишно. Все повече деца се отглеждат извън семейна среда и семейството, като основна градивна клетка на обществото, губи своето първостепенно значение. Целта е стимулиране на отговорното родителство и подкрепа на семействата с висше образование, които решат да създадат поколение, мотивират се от “Възраждане”.

По техни данни във Варна годишно се раждат около 2900 деца. От тях около 20 на сто са с родители висшисти.

Предложението обаче не срещна нужната подкрепа на днешното заседание на комисията „Финанси и бюджет“. Мнозинството в зала „Пленарна“ отхвърли искането с основен мотив, че то има дискриминационен характер. Освен това липсва анализ колко би струвало на общинския бюджет отпускането на евентуална финансова помощ.

„Не можем да разделяме хората по образованието. Демографският проблем наистина е голям и трябва да се борим с него. Нека обаче се направи анализ, за да се види колко средства ще са необходими“, коментира заместник-кметът с ресор социални дейности Снежана Апостолова.

Зад екипа на Детските градини стоят няколко много вдъхновени хора, които искат да направят деня ви по-информиран, по-весел, по-добър. -Контакт: info@detskitegradini.com