Калоян Гешев е новият световен шампион по умствена скоростна математика за деца до 12 години. На финала в Германия той се изправи срещу 56 конкуренти от 13 страни и успя да спечели най-много точки в оспорвано състезание.

Със задачите за събиране, изваждане, умножение, деление, квадратни корени, кубични корени, дроби, конвертиране на валута, преобразуване на мерни единици, изчисляване на календарни дати и много други Калоян Гешев се е справил за по-малко от два часа. Той е разполагал само с лист за записване на отговорите.

Пише с лявата ръка. Скоро ще стане на 12. Не смята, че е специален. Но умножава и дели редици от трицифрени числа по-бързо от калкулатор. Аритметиката е любимата му дисциплина. А математиката е:”Вид забавление бих казал”, казва малкият шампион за БНТ.

На ден се упражнява поне по 2-3 часа. Казва, че не му омръзва. Точните корени, факторите и сумите на квадрат приема за детска игра. И има любимо число:

“6, защото е най-високата оценка, която можеш да изкараш”

Калоян е новият световен шампион по ментална скоростна математика за деца до 12 години. В Германия разгромява конкуренцията и за втори път в историята на конкурса наградата остава в Европа. Досега азиатците са хегемони. Според нашето момче тайната е в соробана.

“Едно сметало, на което са наредени едни топчета и по тях изчисляват и след определено време оставят сметалото и започват с пръсти да го смятат”, казва Калоян.

Неговият метод е друг.

“Аз ползвам чисто умствено без да използвам такива пръсти и соробани. Най-важното на първо място е да имаш дарба”.

При него тя е несъмнена. А обяснението ѝ – трудно, дори за математик.

“Това е уникално нещо. И наистина е много трудно да бъде разбрана за някой, който не е запознат с тази материя. Или който не го е видял. Но е толкова сериозно и огромно, че само можем да се преклоним”, коментира Пламен Румпалов, преподавател по математика в 125 СОУ “Боян Пенев”.

Зад екипа на Детските градини стоят няколко много вдъхновени хора, които искат да направят деня ви по-информиран, по-весел, по-добър. -Контакт: info@detskitegradini.com