11,2% изобщо не планират да ваксинират децата си. Това показва проучване на Института по обща медицина, Поликлиника България и “Първа детска консултативна клиника” за нагласите към задължителните ваксини у нас.

80,3% от участвалите в допитването са поставили всички задължителни ваксини на детето си (против туберкулоза, хепатит Б, коклюш, полиомиелит, морбили, рубеола, паротит), като от тях 67.7% са били подсетени от личния лекар, а 32,2% сами следят имунизационния календар. Други 7% все още не са поставили всички ваксини, но възнамеряват да го направят.

Близо 85% от българите смятат, че повечето заболявания, които се изолират чрез ваксини, са заразни и опасни за децата им. 

52,2% от участвалите в проучването, които са ваксинирали детето си, са го направили, защото считат, че ваксините предотвратяват заразни и много опасни болести. 17,7% са на мнение, че ползите са в пъти повече от вредите, а за 9,6% водещият мотив
е, че ако не ваксинират детето си, няма да може да го запишат на детска градина и на училище.

Ваксините са задължително условие за постъпване в детска градина или училище в Италия, Франция и Австрия например, коментират от Института. Неотдавна и Германия прие закон, с който направи ваксината против морбили задължителна за детска градина.

Националният център по заразни и паразитни болести у нас в периода януари-ноември 2019 г. е регистрирал над 1000 случая на морбили. За първите четири седмици на тази година има 59 нови случая, за сравнение, през цялата 2018 г. те са били едва 13.

39% от допитаните смятат, че както родителите, така и личните лекари носят отговорност и трябва да бъдат санкционирани, ако откажат имунизация. 

37,4% са на мнение, че на наказания подлежат най-вече родителите. На въпроса “Трябва ли държавата да налага по-стриктен контрол при задължителните ваксини?”, – 484,% отговарят с „Да“, 23,4% – с „Не мога да преценя“ и 28,2% – с „Не“.

Проучването за нагласите към ваксините е проведено сред 730 мъже и жени от София и по-големите градове в България. То е част от национална инициатива под надслов „Защити хората, които обичаш“ (zavaksinite.bg). Целта е предоствяне на достоверна информация за имунизацията и ваксините.

detskitegradini.com
Зад екипа на Детските градини стоят няколко много вдъхновени хора, които искат да направят деня ви по-информиран, по-весел, по-добър. -Контакт: info@detskitegradini.com