Какви са грижите за деца в Канада? Какъв е обхватът на децата в ранното обучение и какви са подходите на учителите към малчуганите? Вижте в статията.

В Канада всички видове грижи за деца – на всеки един етап от развитието се заплащат основно от родителите, въпреки че някои провинции дават субсидии за целта.

Според данните за 2019 г. в Канада, около 60% от децата на възраст от 0 до 5 години са посещавали някакъв вид дневни грижи. От тях 52% са били в детски градини, а 26% са били обгрижвани от роднина или в друга неформална обстановка.

Но останалите 40% от родителите са имали затруднения с намирането на грижи за децата. От тях един на всеки десет родители е трябвало да промени работния си график поради липса на налични грижи за децата. Други е трябвало да намалят работните си часове, а шест процента са отложили завръщането си на работа, защото не са могли да намерят подходящи грижи. Близо 10% са казали, че не пускат децата си на детска градина, защото цената е твърде висока. В Торонто например държавната детската ясла излиза близо 1200 долара на месец. За 1,5 годишно дете е 850-1000 долара. Таксата върви дори и детето да не ходи.

Бюджет 2021 на Канада обещава 10 долара на ден за всяко дете, което посещава лицензирани грижи до 2026 г., предлагайки на провинциите 9,2 милиарда долара субсидии годишно до петата година.

В детските градини в Канада се приемат деца от 3 – 4-годишна възраст, но най-голяма е посещаемостта сред 5-годишните. Дневният престой е предимно 2 – 3 часа. По принцип целодневният престой се счита за неподходящ. Детските градини в Канада се посещават от малък процент от децата в предучилищна възраст. Канадските деца получават преди всичко добро семейно възпитание. Детската градина има за цел да подготвя децата за обучението им в училище.

Някои училищни настоятелства в провинциите Манитоба, Онтарио и Квебек включват 4- и 5- годишните деца в 2 – годишно незадължително обучение. В провинция Алберта действа една уникална, общественоподдържана програма, наречена”Услуги за ранно детство ”, която комбинира здравни, образователни, социални и забавни услуги, като в нея могат да се включат деца не по – малки от 3, 5 години.

Гимнастика всяка сутрин правят децата в детските градини в Унгария, няма недостиг на места, дори и в Будапеща

През последните няколко години записванията в детските градини бележат покачване. Канада е едно от най-скъпите места в света за грижи за деца. Средно домакинствата с два дохода отделят около 23 процента от общата си заплата, като се грижат за децата. Това е по-високо от средните 15% в световен мащаб.

Благодарности на Дара от Expat Bulgarian Mum, която споделя за своя опит с детски градини там:

„Детската градина в Онтарио е всъщност предучилищна. Тя е за децата на 4 и 5 години- junior kindergarten и senior kindergarten и е в училище. Не е задължителна. На 6 години тръгват в 1ви клас. Започват в 9 ч. и свършват в 15 ч. както и всички други в училищет. Не може да го водиш по-късно и да го взимаш когато ти падне, просто са като на училище. Те не са там, за да ги отглеждат докато си на работа, а за да ги подготвят за истинското училище, за това си имат и междучасия като учениците.

В детските градини в Дания децата дялкат с ножове, родители протестират да се наеме повече персонал

Стаите са големи, с обособени различни кътове, а тоалетната е във или непосредствено до стаята и не ползват тези за големите. Обзаведени са като в детска градина с играчки, пуфове, дивани, много ми харесват. За съжаление, заради COVID-19 са премахнати всичко що има текстил и не може да се бърше и в момента са едни голи стаи с маси и столове“.

„Спрямо съня не се спи в детската градина, а се следва графика на училището. Да, изморяват се, Тина редовно заспива в автобуса на път за вкъщи. Извеждат ги три пъти на ден, точно както и останалите ученици, но имат определено място в двора и не се мешат с големите. Нашият борд е определил, че не се извеждат, ако температурата падне под -20 или има буря. Да, и в дъжд, и сняг излизат. Заради COVID-19 , каквото може, се учи навън. За това от ранна зима до късна пролет, децата ходят със ски екипи, защото освен в снега, през пролетта се въргалят и в калта. В детската градина на Тони, зимата на двора имаше големи ледени късове оцветени в различни цветове, които децата ближеха и после просто ги хвърляха в снега. Бях току що пристигнала и бях потресена.

Обучението в детска градина, предучилищна е свързано в четири рамки. Първите две се фокусират върху детето.

Първата рамка е belonging and contributing – принадлежност и принос. Създаване на усещане за свързаност с другите, на отношения и принос, като част от група и общност. Развиване на разбирането как хората се свързват по между си и със заобикалящия ги свят. Полагане на основите за развитие на чертите и нагласите за отговорно гражданство. Това всъщност значи, че се учат да общуват по подходящ начин.

Още от рубриката: Детските градини в Испания работят до 21 часа вечерта, в Мадрид са безплатни

Втората рамка е Self-regulations and Well-being – саморегулации и благосъстояние. Развиване на способност да разбират своите собствени мисли и чувства, да разбират че другите могат да имат различни мисли и чувства и да уважават това. Учат се да разбират и управляват емоциите и импулсите си, да намират решение и да знаят, че техните действия имат последствия. Децата се научават как да уважават себе си и другите и се насърчават да се грижат за себе си и другите.

А това с две думи значи, че се учат на самостоятелност.

Третата рамка е Demonstrating Literacy and Mathematics Behaviour или по-просто полагане на основите за ограмотяване. Сравняват и мерят с нестандартни неща като въже, стъпки, кубчета. Учат се да броят, разделят думите с пляскане на ръце на сричките, учат се да разпознават буквите и учат или наизустяват кратки думи и после лесно ги разпознават и “прочитат”, учат да разпознават римуваните думи и подобни. Нямат тетрадки и помагала. Учителката разпечатва материали за оцветяване и каквото е необходимо.

И четвъртата рамка е Problem solving and innovating.

Учат се да разпознават материали – дърво, пластмаса, да създават неща и предсказват с какъв материал ще построят по-висока конструкция примерно. Изучават външния свят, събират листа и сравняват цветове и форми. Насърчават се да опитват да правят неща използвайки различни стратегии по метода проба-грешка и да правят предположения. Наблюдават буболечки и често си отглеждат в стаята червеи, мравки и всякакви гадости.

В детската градина на Тони имаше инкубатор за пиленца и наблюдаваха процеса.

Има дни в които се водят домашни любимци – кучета, котки, зайци, порове, а веднъж имаше и кокошка, за да се учат как да се държат с животните. Отглеждат зеленчуци в двора и после ги готвят и изяждат. Работят с пръчки, камъни, макарони, бобови зърна, вода, кал и сняг и всичко намерено в гората. Не, не е по метода Монтесори, а съвсем обикновена детска градина.

И накрая, децата са 27 в група. Има основна учителка и помощник. Преди пандемията се пращаха по-големи ученици да помагат с обяда на малките. От детската градина до края на основното училище – 7 клас, абсолютно задължително, всяка година, имат нов учител. Често има и учители мъже в детската градина.

Зад екипа на Детските градини стоят няколко много вдъхновени хора, които искат да направят деня ви по-информиран, по-весел, по-добър. -Контакт: info@detskitegradini.com