Министерството на здравеопазването и Министерството на образованието и науката ще внесат проект на постановление на МС за осигуряване на 13 милиона лева за безплатни щадящи тестове за най-малките ученици, така че да се осигури връщането им в клас.

Желанието е децата да се върнат в клас още от понеделник, но все още не е сигурно, че тестовете ще бъдат осигурени дотогава. Ако тази практика проработи, ще въведат щадящо тестване и за по-големите ученици. В неделя на среща при президента Румен Радев стана ясно, че кабинетът ще работи по мерки, така че учениците от 1 до 4 клас поетапно да бъдат върнати в присъствена форма на обучение.

В ефира на БНТ Георги Богданов, изпълнителен директор на Националната мрежа за децата, заяви, че “абсолютно недопустимо – да бъдат отворени ресторанти, но да бъдат затворени децата ни”. “Децата, особено българските, са изключително травмирани заради това, че са най-много затворени. Като гражданска организация настояваме, че училищата трябва да бъдат отворени. Трябва да бъдат взети някои конкретни политически решения”, каза още той.

Богданов настоя за ясен отговор на това дали учителското съсловие ще се ваксинира или не, при какви условия и защо продължава да има учители, които не са ваксинирани, а работят с нашите деца. “Аз не мога да си представя, че един учител ще си стои вкъщи, а 30 ученици ще стоят в клас само защото той не иска да се ваксинира. Второ, има родители, които не искат да се правят изследвания на децата им за ковид, става дума за тези, които са с взимане на слюнка, неинвазивни. Има и родители, които искат децата им да се тестват и бъдат в една добра и защитена среда”, заяви Богданов. “Така, както вървят нещата с пандемията, ние ще бъдем затворени до няколко седмици. Това, което се прави с незатварянето на държавата е да се изчакат изборите. Малките деца поне трябва да бъдат пуснати да участват, защото на едно дете от 1 до 4 клас не може да му бъде задържано вниманието пред екрана така, както големите”, уточни той.

Зад екипа на Детските градини стоят няколко много вдъхновени хора, които искат да направят деня ви по-информиран, по-весел, по-добър. -Контакт: info@detskitegradini.com