Всеки, който има 2-годишно дете, вероятно е запознат с яростното на моменти желание за независимост и то от ежедневни и дори елементарни за нас родителите дейности. Но за малките ни дечица това е съвсем нов свят на възможности. Въпреки че често е по-лесно и по-бързо да правите неща вместо да оставите вашето малко дете само да се справи с тях, наистина си струва времето и търпението да го оставите да изпробва възможностите си само да се справи. Те може да ви изненадат със своите способности, а чувството им на гордост от това, че правят нещо без ваша помощ, ще бъде възнаграждаващо и за двама ви.

Ето и списък с 14 неща, които вашето 2-годишно дете трябва да прави само или с малка помощ от вас

#1 Да бели плодове само – В началото вероятно ще трябва да покажете на детето какво да прави с мандарината и след това да започнете да белите плодовете заедно. След 3-ия, 4-ия опит детето може да започне само. Но това наистина е добра тренировка за фината моторика на вашето дете. То трябва да може и да бели банан – бананът е по-лесен плод, но набляга на по-грубата моторика и силата.

#2 Да отсервира чинията си от масата след хранене – започнете да учите детето да вдигна чинията си от масата, разбира се неговата купичка трябва да е лека и от нечуплив материал.

#3 Да се сресва само – ако детето ви има трудна за поддържане коса, тази задача може да е твърде трудна за нея/него, но все пак опитайте.

#4 Да се обува само – между 21 и 30 месеца децата обикновено са готови да започнат да обуват определени видове обувки, разбира се в началото с чужда помощ.

#5 Да се облича само – Самостоятелното обуване на чорапи отнема повече време на децата и обикновено се случва в края на втората година. Но детето може да облича в началото на втората си година яке, да слага на главата си шапка, например.

#6 Да се закопчава само в стола за хранене – закопчаването е забавно двигателно предизвикателство за децата на тази възраст. Подобно на бизи борда, който съдържа десетки видове активности, които развиват фината моторика, това е същата идея, но пример от реалния свят. Така че, ако детето ви проявява интерес към пластмасовата закопчалка, продължете и го оставете да се закопчае само. Разбира се, винаги трябва да проверявате отново, за да сте сигурни, че детето е обезопасено.

#7 Да може да ходи на гърне – това е физиологичен процес, който трябва да започне по стари разбирания да се тренира и преминава към гърне или тоалетна след шестия месец на детето, а по нови и между 12-ия и 18-ия с максимално отлагане до 30-ия месец на детето. 

#8 Да си мие зъбите – разбира се с ваша помощ първоначално, защото моториката трябва да е доста развита, за да се справи само детето.

#9 Да си подреди играчките – може дори да представите активността като игра – сапоставите етикети с картини върху различни кошове за играчки, за да им помогнете да научат на ред.

#10 Да измие само ръцете си – това е наистина важно умение, на което да научите вашето малко дете, а за да стигне мивката използвайте от така популярните Монтесори кули.

#11 Да нахрани домашния любимец – вземете лъжичка и научете детето колко лъжици храна трябва да сложи в купата на домашния любимец.

#12 Да забърсва масата след себе си – следващия път, когато вашето дете разлее малко ябълково пюре на пода или изпусне млякото си и то се пръсне, опитайте да му дадете кърпа и да го научите как да почиства бъркотията след себе си.

#13 Да борави с ципове – Закопчаването и разкопчаването на циповете от дрехите са също важни умения, които децата на 2 години трябва да придобият.

#14 Да пие от чаша без капак или биберона – уверете се, че имате чаша с детски размер, която малките ръчички могат лесно да държат.

Постоянната битка на едно двегодишно дете за независимост създава меко казано бъркотия в ежедневието и е предизвикателна фаза на родителство. Затова се опитайте да дадете на малкия човек задачи и го оставете да се справя с някои неща без ваша помощ.

Зад екипа на Детските градини стоят няколко много вдъхновени хора, които искат да направят деня ви по-информиран, по-весел, по-добър. -Контакт: info@detskitegradini.com