На 3 юни със своеобразен празник на паричката завърши Националният конкурс за детска рисунка Моята паричка, организиран от платформата за финансова грамотност The Little Chief и медията на съвременната жена Mammi.bg.

679 деца от 94 населени места участваха в конкурса, работейки над задачата да създадат собствен дизайн на банкнота. Над половината от тях бяха включени в специална изложба, отворена за посетители до 15 юни в галерията за съвременно изкуство UniCredit Studio (София, пл. Света Неделя 7).

В конкурса бяха отличени петима победители. Наградният фонд от общо 2400 лв. беше предоставен от UniCredit Bulbank. Издателствата Керът, Клевър бук и Сиела подариха на финалистите книги и образователни комплекти.

Победителите бяха наградени от членновете на журито журналистът Живка Попатанасова, изпълнителният директор на Junior Achievement Bulgaria Милена Стойчева, директорът на клоновата мрежа на УниКредит Булбанк Екатерина Панайотова и икономистът от ИПИ Лъчезар Богданов. Стефи Стоянов, създателят на платформата Mammi.bg и съорганизатор на конкурса, отличи победителя на Трето място.

Водещи на церемонията бяха 7-годишната Карина и нейната майка Наталия Тодорова – авторът на съветите за финансова грамотност за деца в платформата The Little Chief и един от основните организатори в конкурса.

Победителите

Първо място: Никол Динева, 10 г. от Димитровград

Никол Динева спечели симпатията на 5-членното жури с посланията на нейната банкнота, насочени към равенството между хората и опазването на околната среда. Нейната награда беше връчена от Милена Стойчева, изпълнителен директор на Junior Achievement Bulgaria – един от партньорите в организацията на конкурса.

Победител на публиката: Мария-Магдалена Бонева, 11 г. от Ямбол

https://parichka.bg/contest/moyataparichka/submission/6424/

Над 20 000 души се включиха в гласуването на публиката в сайта на конкурса www.parichka.bg. Със 779 гласа на първо място се открои проектът на 11-годишната Мария-Магдалена от Ямбол. Нейното отличие беше връчено от журналистът от БТВ Живка Попатанасова.

„Банкнота се казва “хитри”, наречена е на Хитър Петър. Номиналът е 999, което идва от една от приказките за Хитър Петър, в която той надлъгва чорбаджията.“ – споделя Мария-Магдалена за своята рисунка.

Второ място: Александър Костадинов, 12г. от Пловдив

https://parichka.bg/contest/moyataparichka/submission/5938/

Провокиран от бурното развитие на технологиите, Александър решава да уважи върху своята банкнота Джон Атанасов, бащата на първата електронна цифрова машина АВС.

Алексъндър получи своето отличие от икономиста Лъчезар Богданов, който разказа как със сина си обсъждат у дома темата за парите и личните финанси.

Трето място: Марина Йорданова, 11 г. от Перник

„Нека всеки ден, използвайки банкнотите, се замислим за какво избираме да ги използваме! Да не губим погледа към важните неща и да не спираме да вярваме, че няма недостижима цел.“ – каза Марина, получавайки своя медал и обяснявайки защо е избрала да изобрази Слънчевата система на своята паричка. Тя беше наградена от Стефи Стоянов, основател на Mammi.bg и съорганизатор на конкурса.

Специална награда на UniCredit Bulbank: Георги Петров, 10 г. от София

UniCredit Bulbank, които са основен партньор на инициативата и дарител на паричния награден фонд в конкурса, избраха да отличат със специалната награда на банката 10-годишния Георги от София и неговата зелена банкнота на бъдещето.

„Светът на парите през погледа на децата е много шарен, изпълнен с въображение и с чувство за хумор. Но и с послания за важните теми на утрешния ден – за мира, за бедността и равенството, за опазването на природата…“ – каза Наталия Тодорова по време на церемонията. Тя отправи специална благодарност към всички участници в конкурса за ентусиазма, старанието и интереса към темата за парите и личните финанси, както и на родителите и учителите, които с този конкурс са отворили дискусията за финансовото образование на децата.

detskitegradini.com
Зад екипа на Детските градини стоят няколко много вдъхновени хора, които искат да направят деня ви по-информиран, по-весел, по-добър. -Контакт: info@detskitegradini.com