Родителите на момичето го водят по спешност в “Пирогов”, но заради различните версии от детския център не могат да дадат точна информация на лекарите какво точно се е случило – нещо, което е ключово при травми на глава.

Диана разказва, че в началото изчакала дъщеря си отвън. Оттам видяла друго дете, което се било качило върху столче за хранене. Привлякла вниманието на възпитателката, която свалила детето. После взела 1-годишното си момиче и видяла, че има синини по главата и оток зад ухото.

Първоначалната версия била, че детето е паднало върху играчка. Майката се обадила на директорката, която се притеснила и казала, че вероятно малкото момиче е пострадало непосредствено преди да бъде взето, затова родителите не са получили обаждане.

Оказало се, че нараняванията са от час, преди да си тръгне детето. Родителите настояли за записите от камерите, в които видели, че възпитателката стои в едно помещение, а дъщеря им пада в стая с кошари.

Часове след инцидента детето започва да повръща и е със съмнение за мозъчно сътресение. Към днешна дата е добре, но родителите му не искат да си спомнят за ужаса, през който са преминали.

Детската градина възнамерява да търси по съдебен път правата си. Същото се заканиха и потърпевшите родители. От РЗИ подчертаха, че дейността на центъра е за почасово отглеждане на деца без хранене и спане. Обектът е регистриран на 16 октомври тази година.

Публикуваме цялата позиция на детския център без редакторска намеса:

Първо, ние като родители, считаме че здравето и безопасността на децата са най-важни. Поводът на репортажа Ви са неверни твърдения и клевета от страна на майката на едно прекрасно дете, което за съжаление изисква допълнителни грижи, които считаме, че не са наша отговорност да осигурим. Без да влизам в конкретика, с която майката и бащата са запознати, те водиха детето си при нас, довериха ни се, бяха безкрайно доволни, докато не се възползваха от конкретна ситуация, да опитат да ни обвинят в неправилно дадена информация. Каква е целта ние не можем да предложим, защо те отказаха да разговарят с нас също не мога да гадая. Многократно се опитвахме да им обясним, тъй като детето е малко и току що проходило, че се случва, както и на всички деца, да падне или да се удари. Майката ни обвинява, че е получила красноречива информация и кое твърдение било вярно, като всичко й многократно обяснено. Родителите получават постоянно обратна връзка за децата си и с всички поддържаме приятелски отношения, още повече че сме съседи и децата на всички ни играят заедно. Отношенията ни с тези родители също бяха прекрасни, майката ни казваше как детето пада по 100 пъти на ден, че може да повърне заради медикамент, който взима и още много други техни изисквания, които са споделили с нас и не считам, че е редно да коментирам тук. А в петък 1 час преди да бъде взета, играейки си играчка пада от собствената си височина, това е обяснено и на майката на детето. След тяхно позвъняване и искане на допълнителна информация какво се е случило, възпитателката започва да разказва всеки момент от престоя на детето и обяснява, че има и случай, в който е оставена в кошара с любимата си играчка е, за да подготви и други деца. Това е и моментът, в които се е ударила в самата играчка или с нея (Пояснявам, че играчката е малка и лека) При което малката се разплаква, възпитателката я взима на ръце и детето вече е спокойно. След отказа на майката да ни изслуша, че да довериш такова малко дете на други хора и при положение, че детенцето не е готово да бъде отделено, има нужда от допълнителни грижи е по-добре да бъде отписано от детския център. Още повече, че детето все още има нужда и от сън през деня. Два пъти това им беше обяснено и поканени да вземат личните вещи на детето, което вероятно провокира в тях негативно отношение. Компромис не бихме направили. Приемането на деца в нашия център не е на всяка цена, при нас всички деца се гледат като свои. Някой от тях идват за по 1- 2 часа всеки ден, други за повече, но са станали част от семейството ни. Изживяваме заедно с родителите всяка усмивка и всяка рана, та макар и да са се случили в домовете им. Не обвинявам тези млади хора, които тепърва ще се сблъскват с несправедливостите, не мога да гадая и каква е целта им. Нямам и как да докажа, че в тяхно присъствие в техния дом се е случило нещо, за което обвиняват нас. Искам само да им пожелая да отгледат здраво дете, което да възпитат да бъде добър честен човек.

В случай, че се изложат неверни твърдения и клевети относно детския ни център, ще търсим правата си по съдебен ред.

Зад екипа на Детските градини стоят няколко много вдъхновени хора, които искат да направят деня ви по-информиран, по-весел, по-добър. -Контакт: info@detskitegradini.com